Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

miercuri, 9 aprilie 2008

Mare branza doi

Pai mare branza cu blogul asta nu am facut. Nici nu mai am ce sa scriu despre branza, mai ales ca acum (cand scriu) suntem in postul Pastelui. Sa renunt, nu imi vine; sa continuu, nu prea mai am cu ce. Asa ca am luat o hotarare: las titlul asta la deruta. Oricum nu conteaza prea mult, societatea romaneasca nu s-a schimbat in urma articolelor mele despre branza la romani. Dar schimb tema continutului. Adica la liber, un fel de turnati aici, dar mai ales eu.
Uite, pot sa incep cu un fel de stiati ca...?

Stiati ca ...? unu) Aseara am navigat pe net dupa produse textile si de marochinarie. Am ajuns pe PriceGrabber, normal, nu ma intereseaza site-urile neaose, ca nu fac mare branza(!) Rapid de tot soata m-a dat la o parte si din acel moment in casa s-au auzit tot felul de onomatopee admirative la adresa pozelor, produselor, felului in care sunt prezentate produsele si nu in ultimul rand la adresa preturilor. Totul s-a terminat cu o intrebare plina de naduf, de ce la ei se poate si la noi nu??
Desi intre noi si restul Europei este o diferenta mare privind de aici, privind de peste ocean nu e. Asa ca m-as baga (hazarda?) sa zic ca la noi nu se poate pentru ca la noi au ramas intelectualii, cei cu gandire rafinata. La ei s-au dus mojicii cu mintea simpla, emigrantii, hotii si saracii. Din aceasta cauza acolo totul e simplu si merge, iar aici totul este confuz si merge mai greu. Europenii il au pe Hegel, pe Descartes, in America domneste Mark Twain. La noi nu e mai nimic, cica era unu, ...Blaga? Cine a mai auzit de el in afara de elevii care si-au facut temele? (Scuze Lucian, tu nu ai nici o vina, eu cred ca si tu ai incercat...) Asa ca: la fiecare merge dupa cum le sunt ganditorii. Stiati ca la ei se poate, iar la noi nu?

Stiati ca ...? doi) Neplacerea mirosului de branza cred ca nu e depasita decat de neplacerea de a respira aerul din Bucuresti si, in afara zonelor montane sau uitate de geografie, aerul din acesta tara. Este o mizerie care nu incape nici pe hartia care suporta orice. Pare ca multi dintre taranii care au venit la oras si-au luat cu ei wc-ul din fundu' curtii. Nu vreau sa ofensez cu asta pe cei care s-au mutat la oras de o generatie sau doua, e valabil doar pentru cei care chiar si-au luat cu ei odata cu mutarea si wc-ul din fundu' curtii si groapa de gunoi de la rau.
Acum a aparut o noua migratie. Taranii de la orase si sate din Romania se duc prin alte tari sa munceasca si sa traiasca. Se duc majoritatea sa faca acolo case, blocuri sau curat prin case, blocuri... Multi si-au lasat aici wc-urile din fundu' curtii si gropile de gunoi de la rau si au plecat afara sa curateasca strazile, orasele, casele altora. Acolo, romanii fac curat, aici isi etaleaza mizeriile. Stiati ca la noi in Romania e murdar pentru ca toti romanii care fac curat au plecat?