Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

sâmbătă, 1 martie 2014

Daca as fi Vladimir Putin: Fuck the EU si chiar mai mult decat atat

Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului cu interceptarile facute de agentiile guvernului american asupra telefoanelor liderilor europeni, ca se si auzi ritos din gura Victoriei Nuland, "Fuck the EU". Nu cred, si nu sunt singurul, ca nu a vrut sa se auda. Nu e in spiritul american sa isi ascunda sentimentele. Putin le pasa ce cred ceilalti ca dezvaluie. Asa ca Victoria Nuland a spus-o clar. Si drept urmare europenii au fost dati deoparte imediat dupa ce si-au incasat-o de la ucrainieni la Vilnius. Au inteles cat de mici si neinsemnati sunt, adica niste slugi netrebnice si nepricepute cand vine vorba sa faca ei ceva pentru interesele americane.

Siria a fost o imbucatura care si acum mai sta in gatul lui Obama. Daca cineva s-a intrebat ce urmeaza sa faca americanii, iata ca Ucraina este acum raspunsul. Scenele acelea de impotenta a fortelor de ordine de la Kiev au fost un semnal la inceputul tulburarilor. Cand situatia a escaladat si cand pana si lunetistii lui Ianukovici s-au predat a fost mai mult decat pe fata ca acolo jos in strada au fost ceva mai mult decat oameni nemultumiti. O multime nepregatita nu se poate opune cu succes fortelor de ordine daca acestea nu sunt sabotate din interior fie macar de incompetenta. Ianukovici avea insa toate datele necesare pentru ca pana si oamenii lui sa-l paraseasca, rusii au gresit ca l-au sustinut pe el. Puteau, ma gandesc, ca la cat e de mare Ucraina aia, sa gaseasca pe altcineva.

Americanii au supralicitat mergand pana in curtea Rusiei si incercand sa-i fure poarta. Au scos-o din tatani, e drept, dar la fel au facut si cu Putin. Si el e scos din tatani. Acum, nu sunt sigur ce va face. E clar ca vrea sa rupa Ucraina daca nu o poate avea pe toata. Dar asta e prea brutal si prea direct. Desi i se potriveste, parca tulburarea asta singura nu are prea multe sanse sa-i aduca vreun avantaj. Nu stiu Putin ce va face, dar daca eu as fi el, ma gandesc ca s-ar putea intampla urmatoarele: Catalunia sa-si declare independenta fata de Spania, la fel si Scotia, poate chiar si Irlanda de Nord, fata de Marea Britanie; Belgia ar incerca inca o data sa se separe intre valoni si flamanzi, ca sa nu mai stie Bruxelles-ul a cui capitala este. Dar acestea sunt prea departe, asa ca ma gandesc ca s-ar mai putea intampla ca sarbii sa nu mai tina cont de granita cu Kosovo iar parlamentul sarb, sub o masiva presiune venita din strada, sa declare din nou ca detine controlul asupra Pristinei, hotarand trimiterea de trupe acolo. Iar maghiarii din Transilvania musai ar cere autonomie deplina, cam cum e acum in Crimeea, cu protectorat de la Budapesta, de data aceasta fiind insa foarte, dar foarte hotarati sa si obtina ceea ce revendica. Daca Putin n-a fost pregatit pentru ca toate acestea sa se intample, atunci e putin cam grav pentru el, ca doar nu-i de ieri in fruntea Rusiei si a ajuns acolo venind si din structuri.

Desigur, in urmatoarele saptamani, ca se intampla sau nu altceva, republicile musulmane din sudul Rusiei si de prin Caucaz vor exploda. Talibanii din Pakistan au cerut o sa ia o pauza (http://news.yahoo.com/video/taliban-announces-cease-fire-200548232.html) iar Cecenia atat asteapta, chiar daca cecenii de rand nu asteapta nimic. Si ma gandesc atunci ca ar fi de ajutor ca Putin sa declare si el ca este de acord cu pretentiile Chinei in Pacific si ca daca insulele acelea vor fi pricina de razboi intre China si Japonia, la primul glont american, va interveni si Rusia sustinand China. In fond, daca Obama se pronunta asupra independentei Ucrainei, de ce nu s-ar ingrijora si Putin de independenta Californiei sau, de ce nu chiar a Texasului. Sunt semne ca ar cam fi cazul:

http://bigstory.ap.org/article/court-school-can-ban-us-flag-shirts-safety

http://texnat.org/index.php/upcoming-events/g-4-4vknr62bmbsr83juucd552mau4@google.com_201403021900

Desigur, eu nu sunt Vladimir Putin si nimic din toate acestea nu se va intampla. Sau ar fi doar o pura coincidenta. Important este totusi ca si in acest scenariu alegeri prezidentiale in Romania nu vor mai avea loc.

P.S.
Sa zicem ca Europa sare in aer (desigur, din causa Rusiei). O multime de bani vor fugi din Europa aiurea in lume. Care in Statele Unite, care in Asia, in special in China, Indonezia si Vietnam, care - de ce nu - in Rusia, macar cei ai rusilor. Euro cade, dolarul salta bine. In economia americana intra din nou valuta, acum bani curati si sanatosi, netipariti de FED. Pretul la petrol si gaze naturale nu numai ca va creste, dar va creste in dolari, o moneda din ce in ce mai puternica. Rusia n-ar zice nici ea ca nu-i place.
Sarman continent nenorocit! Degeaba tine Europa coada pe sus cand a devenit dezirabil ca ea sa arda. Ce o va mai tine? Merkel? Hollande? Cine va mai auzi de ei... cine isi va mai aminti...



4 comentarii:

V spunea...

Marmota e americana de data asta, in viziunea sau vizuina unui dihor romanesc.

V spunea...

Si mai spunea V dar nu s-a publicat, ca, garantii Ucrainei sunt ghici cine? UK si SUA.

V spunea...

Viliu tot cenzureaza aici:
Am spus clar si raspicat din primul comentariu: UK si SUA sunt garantii Ucrainei (nu in mod special UE, dar si). Prin Memorandumul de la Budapesta, ptr necunoscatorul Viliu iata link pe limba lui, singura care o intelege: http://ro.wikipedia.org/wiki/Memorandumul_de_la_Budapesta.
Prin asta cei care se fac primii de cacat sunt UK si SUA, nu neaparat in ordinea asta, poate fi si invers.

Viliu spunea...

@V: prietene, visezi... la acest articol ti-am publicat toate comentariile, sau, ma rog, ce or fi ele.