Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

luni, 17 martie 2014

Putin muta si castiga. Ziua in care istoria se poate rasuci

Crimeea este ruseasca. Fara discutie. Rusia si Putin nu vor renunta la ea si nici Crimeea nu va renunta sa fie ruseasca.

http://abcnews.md/ultima-ora-rusia-recunoaste-oficial-independenta-republicii-crimeea-decret-semnat-de-presedintele-putin/

Kosovo se razbuna astazi, indiferent ca americanilor si germanilor nu le convine. Sunt din ce in ce mai multe voci cu ecou care se pronunta astfel.

http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2014/03/17/31002-20140317ARTFIG00067-kosovo-crimee-deux-poids-deux-mesures.php

Si acum, ce propune Putin pentru mai departe? O noua intelegere asupra Ucrainei, cu garanti Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana si Rusia. Noua intelegere ar trebui sa impuna Ucrainei neutralitatea militara si politica. In schimbul neutralitatii reale a Ucrainei Putin este gata sa recunoasca orice conducere la Kiev. Ca punct de negociere ar mai fi si limba rusa ca limba oficiala a tarii, ma rog, a doua si autonomie mai mare a regiunilor.

http://www.b92.net/eng/news/world.php?yyyy=2014&mm=03&dd=17&nav_id=89676

Mira pe cineva sau scandalizeaza pe cei de bun simt cererile Rusiei? Nu cred. Cati dintre noi ne gandeam la Ucraina acum 25 de ani ca la un stat aparte si nu o regiune a Rusiei? Ramane de vazut daca americanii accepta sau nu.

Sa zicem ca nu accepta. Europa sta pe un butoi de pulbere. Scotia vrea sa iasa de sub umbrela Regatului Unit; Catalunia vrea sa fie independenta; belgienii nu se inteleg prea bine intre ei; Ungaria se vrea din nou mare; pana si Italia se viseaza din nou pe bucatele, Venetia dorindu-se din nou republica.

http://www.bbc.com/news/world-europe-26604044

Lui Putin nu-i trebuie decat sa aprinda chibritul, culmea, inchizand gazul. Ce ar fi Germania fara gazul Rusiei? Fara Germania ce ar mai tine pe loc Europa?

Ce va face America, va merge la razboi cu Rusia? Daca nu se implica direct, nici o sansa ca cineva sa invinga Rusia. Daca se implica, e in stare America sa invinga Rusia pe pamant si nu in aer? Si Germania celui de-al treilea Reich avea suprematie aeriana. Cat va costa pe americani o victorie? Cat va costa pe toata lumea o infrangere?

Dar sa zicem ca americanii accepta propunerea Rusiei. Fara indoiala, Rusia castiga ceea ce si-a dorit. Dar ceea ce isi doreste Rusia acum este ceva istoric, un moment de rascruce. Rusia isi delimiteaza singura granita de vest. Rusia singura nu vrea sa merga mai departe. America ar face bine pentru ea si pentru toata lumea sa accepte. America isi poate reveni dintr-o infrangere diplomatica. Nu trebuie sa o forteze sa devina o alta infrangere militara. Caci daca America refuza, a doua zi restul Ucrainei va avea parte de acelasi scenariu ca si Crimeea. Si vor deveni rusesti, ceea ce si sunt.

Granita pe care astazi Rusia si-o traseaza singura este semnul ca Eurasia este pe cale sa devina realitatea unei noi civilizatii. Peste zeci sau sute de ani, ziua in care Putin a cerut o Ucraina neutra va deveni subiect de dezbateri istorice.

Iar pe termen scurt, daca America vrea pace in Europa, atunci nu are decat sa incurajeze faramitarea Germaniei. Oricum se va intampla asta mai devreme sau mai tarziu, e in ADN-ul european sa isi modifice mereu granitele si teritoriile. Si numai o Germanie unita si puternica a dat nastere unor dezastre mondiale, pentru ca puterea ei sugruma pe cei pe care se intemeiaza.

http://www.spiegel.de/international/germany/author-calls-for-bavarian-independence-a-854157.html

http://www.prospectmagazine.co.uk/magazine/the-prussians-are-coming/#.Uydg4qiSwt8










Un comentariu:

V spunea...

Bine scris moncher, exceptand faptul ca Germania nu se va mai diviza f-odata.