Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

sâmbătă, 26 martie 2016

Mecanismul înșelării; caii verzi pe pereți

În cartea Facerii este binecunoscuta poveste a căderii lui Adam din Rai. Șarpele le spune oamenilor că nu vor muri dacă vor mânca din fructul pomului aflat în mijlocul Raiului, ci vor fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul.

Tehnic, șarpele nu a mințit. Sufletul este nemuritor, chiar dacă trupul cunoaște moartea. Oamenii au cunoscut binele și răul sau, mai bine zis, au făcut cunoștință cu ele, și sunt ca și Dumnezeu, creatori de suflet și trup, viață transmițând din viața lor, originar primită de la Dumnezeu care este viață, copiilor lor.

Totuși, dincolo de distincția teologică între firea divină și firea umană, fiecare din noi știe că nu este Dumnezeu și nici măcar pe aproape. Ne temem și încercăm să fugim de moarte în fiecare secundă a vieții noastre deși stim că în cele din urmă moartea ne va ajunge pe toți. Știm că șarpele ne-a înșelat. Și tot așa și astăzi oamenii sunt mereu înșelați de cei care știu să folosească viclenia șarpelui, care fac să pară minciuna adevăr și adevărul minciună. 

Deci cum fac, care este mecanismul înșelării?

La școală am învățat că întregul nu este suma părților. Părțile puse laolaltă schimbă totul în fiecare parte. Și în viață am avut ocazia să verific de multe ori adevărul acestei paradigme. Felul în care se leagă și comunică componentele întregului face diferența. La fel ca mai jos: 

Culoarea verde este reală; calul este un animal pe care îl știe oricine, fie și doar din poze, desene sau de la televizor; pereți are orice casă. Dar asta nu face să existe cai verzi pe pereți.

Un comentariu:

V spunea...

Se vede asta la vot. O suma de inselati si frustrati au votat pentru o tagma de hoti sa-i fure in continuare. Si vor mai vota.