Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

sâmbătă, 2 aprilie 2016

Donald Trump știe că Huntington a greșit. Neagu Djuvara vs. Samuel Huntington (3)




Pe scurt, în link-urile de mai sus sunt cele spuse de mine: Rusia și-a negociat culoarul către Mediterana în 1989 la Malta, iar America nu are nevoie să se implice în Europa, pentru că nu aici este viitorul ei și menirea sa, ci în Asia pacifică.

Mai jos sunt cele spuse de alții:




Și, ce aș remarca: Adrian Severin vorbește despre o pregătire a americanilor de a părăsi Europa. Asta se corelează cu pregătirea unui schimb la Casa Albă, unde este foarte posibil să vină anul acesta un republican, Donald Trump. Pe de altă parte, invitația adusă Muntenegrului și, retrospectiv, războaiele din Balcani în care s-au implicat americanii, precum și cel din Ucraina și demonizarea Rusiei, au avut loc toate sub administrație democrată la Washington (celebrul "Fuck the EU" este democrat). Mai mult, înțelegerea de la Malta cu Gorbaciov a fost făcută de un republican, George Bush.  

Dacă e să mă întorc la paradigma lui Neagu Djuvara, momentul Malta a fost acela în care o civilizație, cea europeană, a fost condamnată oficial la dispariție. Rusia era outsider-ul care avea menirea de a crea statul universal al Europei. Uniunea Europeana a fost un compromis dictat de istorie, de resorturile sale ascunse aflate în conflict cu voința oamenilor. Cultura politică și cea cultă a Rusiei, economia industrială și chiar ideologia comunistă au fost de import și proveniență europeană, în timp ce Rusia însăși nu era o țară europeană deloc, ci o țară care a venit spre Europa. Neagu Djuvara a identificat gresit Statele Unite ale Americii ca fiind statul menit a crea imperiul universal al Europei.   

Totodată, Malta a fost și momentul în care, poate peste sute de ani, se va vorbi ca începutul Eurasiei. Rusia și-a redefinit atunci fără să vrea traiectoria în civilizațiile lumii și a dat startul creării unei noi civilizații: Eurasia. Rusia și-a schimbat traiectoria dinspre Europa, trăgând acum Europa înspre ea. 

Doar noi nu știm încotro să mergem. Nu-i nimic, ne vor spune alții ce avem de făcut. 

Niciun comentariu: