Hai, ca îl vrea plecat pe Victor Ponta, înțeleg, ce să vrea altceva? Nu pare să aibă nevoie de altceva. Dar de asta cu diaspora nu mai pot. Chiar nu mai pot. Se poate să se oprească sau să o oprească cineva?
Mai întâi că votul prin corespondență ar fi neconstituțional. Sau, să nu mă pronunț eu pe partea asta, unde CCR face și desface cum o taie capul sau cum i se spune că i se taie capul. Dar fie prin corespondență, fie electronic, votul nu va mai fi secret. Secretul votului se pierde atunci când se va putea face relația între un anumit buletin de vot (fizic sau electronic), alegerea de pe acesta și persoana care a făcut-o. Ca să se evite votul multiplu va trebui să se cunoască expeditorul, iar conținutul va fi găsit în plic (sau în baza de date de pe serverul care primește votul de la o anume adresă IP și cu o anumită semnătură electronică). Altfel cum va putea fi cineva împiedicat sa voteze de sute, mii de ori?
Dar și mai cinstit și corect ar fi ca diaspora să nu mai voteze deloc. Sunt români și nu poți să le interzici drepturile, o să se spună, ba cică li s-au și interzis spun cei mai mulți. Ei, na?! Chiar așa? Dar ei unde trăiesc? În Franța, în Spania, Italia etc., oriunde, numai în România nu. Da, iar cei pe care îi votează ei se ocupă cu legile și administrația care se aplică doar pe teritoriul țării pe care tocmai au părăsit-o. Ei votează, dar nu suportă ceea ce au votat. E ca și cum cei din Hunta Certeze ar vota pentru primarul și consiliul local din București.
Așa că verdictul lui Viliu este clar: diaspora nu trebuie să aibă dreptul la vot pentru ce se întâmplă în Romania. Să-și ceară drept de vot acolo unde stau și trăiesc, dacă vor sa fie reprezentați.
...............................................
Și acum pe scurt și repede despre ultimile aberații ale CCR. Desigur, problema religiei în școli.
Mai întâi că decizia CCR face ca o lege în vigoare (legea învățământului) și foarte constituțională, din moment ce nu sesizat nimeni, nici măcar CCR, că ar fi altfel, să nu se poată aplica. Anume partea aceea care spune că orice modificare în legislație se aplică odată cu începerea noului an școlar.
Apoi, aberația cu cererea pe care cetățenii români trebuie să o facă. Eu n-am priceput, judecătorii ăștia de la CCR știu să citească? Uite ce scrie la Articolul 2 din Constituția României pe care se presupune că trebuie să o cunoască și să o apere:
ARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
Aha. Când au luat decizia de a pune pe părinți să facă cerere pentru a beneficia copiii de învățământ religios, câți părinți puseseră cerere ca odraslele lor să fie scutite? Nu cumva abia acum un grup numit CCR exercită suveranitatea în nume propriu? Că tradițiile acelea ale poporului român, și idealurile Revoluției de la 1989, și garantarea învățământului religios și a liberului acces la valorile identitare de care se face pomenire în Constituție sunt încălcate grav tocmai prin această decizie. Și, iată, s-a dovedit, peste 90% din părinți au depus cereri astfel încât copiii lor să poată urma ora de religie. Unde e poporul, de care parte este, CCR? A cui constituție apărați voi?