Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

vineri, 13 ianuarie 2012

Constanta valahă

Din timp în timp se întâmplă ceva cu poporul acesta. Rezonează la unison la evenimente sau circumstanțe. Nu este vorba de toate evenimentele cuprinse în cartea de istorie, sunt niste evenimente mai speciale care adună energiile, producând apoi schimbări profunde în societatea românească. De cele mai multe ori aceste evenimente sunt rezonante cu alte întâmplări sau circumstante mondiale. Dar ceea ce le deosebește de restul evenimentelor este puternica adeziune și larga participare a maselor la o idee comună și pasiunea pe care o pun în manifestare.
Iată mai jos o listă de evenimente care corespund acestui profil:


Anul
Eveniment
Diferenta
1821
Revolutia lui Tudor Vladimirescu
1848
Revolutia de la '48
27
1859
Unirea Principatelor
11
1877
Razboiul de Independenta
18
1907
Rascoala taraneasca
30
1918
Unirea cea Mare
11
1940
Statul Legionar
22
1968
Ascensiunea lui Ceausescu
28
1989
Revolutia anticomunista
21
Media
21


Și acum avem anul 1989 + 21 = 2010. Cum media de aceea e medie, ca să fie o marime în jurul căreia roiesc deviațiile de la medie, aștept cu interes, căci se apropie...




8 comentarii:

V spunea...

Putin cam fortata introducere Statului legionar. Care nici n-a cam fost stat si nici nu prea a durat. Fanarul nu fu bagat in cioaca asta?

Viliu spunea...

Da, stiu ca asa pare, dar e vorba de mai mult de o zi, e vorba de un proces sau fenomen la care au participat masele, avand in fata o idee si aducand cu ei multa pasiune. Statul Legionar a culminat cu Rebeliunea Legionara si, daca nu era sa fie razboi in Europa, nu stiu daca maresalul Antonescu ar fi fost tot atat de sustinut de Armata...
Este un eveniment istoric ratat, ca sa spuna asa, insa a fost posibil datorita circumstantelor si tot circumstantele l-au facut apoi imposibil. Sigur este ca a fost o miscare de mase atunci, care s-a lasat cu morti.
In 1968 nu s-a lasat cu morti, dar daca rusii erau putin mai nervosi... Dar acestea sunt circumstante exterioare, constanta valaha se refera la ceva interior poporului care il determina sa se manifeste.

Viliu spunea...

Nu am date foarte clare despre cum era cu Fanarul. Dupa cum se vede, si la inceputul perioadei pe care am luat-o in calcul dispersia fata de medie este mult mai mare. Pare ca se stabilizeaza mai incoace, e ca un curs care se aduna. Probabil ca mai inainte de 1800 nici nu se observa constanta valaha, dar nici poporul nu era foarte coagulat, ca natie vorbesc. Odata cu coagularea natiei apare din ce in ce mai vizibila si constanta. Asa zic eu acum, ia-o doar ca o ipoteza.
Dar si daca am dreptate...

V spunea...

Hmmm, rebeliunea legionara nu prea a fost rebeliune si nici legionara nu prea mai era. Legionarismul murise estimp, odata cu Capitanul. Iar rebeliunea a fost un pretext, legionarii o unealta.

V spunea...

1989 + 11 = 2010 dupa aritmetica.
1989 + 11 = 2011 dupa bacurile din 2011 si 2012

Viliu spunea...

@V:
Ha? care BAC, ala pe care l-am luat eu, sau ala de l-ai picat tu? Iti recomand sa folosesti un calculator. Sau, poti macar sa te gandesti la anii pe care ii ai acum si i-ai avut atunci... Stiu, te simti inca tanar.

V spunea...

Ma nu stiu sa folosesc nici calculatorul. Era un misto la aritmetica ta, din comentariul de baza (vad ca tre sa fiu precist cu tine, nu bati). Un misto chiar fin si elegant. Dar de, cand eu luam bacul se facea cultura. Cand l-ai luat tu, se pare ca nu.

Viliu spunea...

V, aia e greseala de tipar... Normal ca cine a facut-o nu o vede, de asta corectura nu se face de autor.