Eu nu zic ca va fi. Dar este foarte posibil sa fie. Nu oricand, ci anul acesta dupa alegerile din noiembrie. Am mai scris despre asta aici (http://branza.blogspot.ro/2013/07/12-luni-de-libertate-scenariul-de-pe.html). Contextul nu este doar unul romanesc, este o increngatura de situatii si pozitii favorabile, interne si internationale, pentru o dictatura in Romania. Contextul acesta nu a aparut spontan ieri, este pregatit de zeci de ani, este urmarea unor constante politice la nivel international si national vechi de sute de ani. Nu voi incerca sa le demonstrez acum, ele sunt evidente si le-au vazut si altii (a se urmari linkurile de aici din postarea anterioara, pare ca am anticipat ceea ce altii au cheltuit ceva timp sa demonstreze). Acum doar voi prezenta posibilele consecinte ale acestei stari de fapt in care ne aflam.
Rusia are nevoie de culoarul format din Moldova si Tara Romaneasca pentru a-si urmari scopul ei de a avea iesire la Mediterana. Este esential pentru Rusia sa nu ramana izolata pe continent, iar iesirea din Marea Neagra, Bosforul, este controlata de Turcia, o tara nu tocmai prietena Rusiei, nici istoric, nici din perspectiva politicii de aliante. Oricate tratate internationale ar fi semnate in legatura cu Bosforul, la nevoie, Rusia stie prea bine, nu conteaza nici cat o ceapa degerata.
Implicarea istorica a Rusiei in politica balcanica are de fapt acest scop: deschiderea Rusiei catre sud, la Marea Mediterana. Tito (Iosif Broz) in 1948 si apoi Ceausescu s-au opus si interpus drumului Rusiei catre sud. Dupa ce Occidentul a trecut usor peste diferentele ideologice ce il despartea de Rusia - Sovietica la acea data - si s-a aliat cu aceasta impotriva Germaniei lui Hitler, acelasi Occident a dovedit ca ideologia insasi conteaza prea putin atunci cand interesele geopolitice o cer. Sprijinul acordat de occidentali lui Tito si lui Ceausescu a trecut peste scrupulele de natura ideologica, ba chiar si peste cele de alianta politico-militara tocmai pentru ca servea unor interese contrare Rusiei si ii bloca acesteia culoarul moldo-valah si iesirea la Marea Adriatica si, deci, la Mediterana.
In momentul in care s-a dovedit ca sistemul comunist este un drum infundat, Rusia s-a gandit probabil sa-si renegocieze pozitia cedand Berlinul si centrul Europei contra deschiderii catre sud. Parea un schimb reciproc avantajos, Europa avea nevoie de partea sa lipsa, SUA avea nevoie sa faca o concesie Germaniei, ceva mai mult decat declaratia "Ich bin ein berliner", iar Rusia urma sa-si primeasca fructul oprit. N-am fost acolo, dar la Malta aproape sigur pentru asta au batut palma Gorbaciov si Bush senior. Fiecare si-a spus dorinta si nici unul dintre ei nu s-a opus.
Sigur, mai erau unele bariere de trecut. Prima s-a numit Romania lui Ceausescu. Gorbaciov a facut vestita sa vizita in Romania unde a vrut sa afle daca Ceausescu era dispus sa faca si el parte din conventia de la un nivel mult mai inalt. Daca nu el, atunci poate Romania. Rusia voia sa se asigure ca aici nu mai are piedici. Dar daca sunt... atunci e bine de stiut ca Rusia nu are nevoie de Transilvania pentru a-si asigura culoarul moldo-valah catre sudul Dunarii. Drept raspuns Ceausescu a inceput sa spuna ceva de raptul Basarabiei. Asa ca "Revolutia" a inceput la Timisoara, declansata de un pastor maghiar si a continuat ceva mai tarziu cu revolta ungurilor de la Targu Mures si intoxicarea de presa la nivel international numita Mihaila Cofariu.
In aceasta cheie, multe din enigmele lui decembrie 1989 isi gasesc justificarile si motivatiile. Agenturile straine pomenite de Ceausescu au fost reale si se intelege de ce generalul Milea s-a sinucis. Nu exista militar roman (hai poate unu-doi rataciti) care sa nu il fi apreciat la superlativ pe generalul Milea, Ministrul Apararii din decembrie 1989. L-ar fi urmat fara gres sau ezitare si toti stiu in sinea lor ca Armata Romana ar fi opus rezistenta oricarei intrari pe teritoriul Romaniei a armatelor rusesti. Insa dupa sinuciderea lui Milea, urmatorul ministru la Apararii, Nicolae Militaru a cerut explicit interventia trupelor rusesti in Romania. Multe din "accidentele" revolutiei pot fi explicate astfel, in armata erau multi care nu ar fi ascultat ordinele lui Militaru si o razmerita in Armata a fost atunci la un pas sa se intample. Banuiala ca unele dintre trupe ar fi ascultat de comanda lui Militaru a facut victme in randul soldatilor in decembire 1989 si nu lipsa de comunicare sau degringolada. Nicolae Militaru a si fost demascat apoi ca fiind agent sovietic (pentru cei mai tineri, agent al rusilor).
Nu stiu in ce fel, dar cumva, Ion Iliescu a reusit sa pastreze atunci Romania intreaga. Si apoi, ceva s-a intamplat. Romania i-a facut pe occidentali si mai ales pe americani sa inteleaga ca pot sa nu isi tina angajamentul de la Malta. Nu din vina lor ci din vointa noastra. Vointa noastra ar putea sa schimbe planurile celor mari (a cata oara in istorie!?) inclinand balanta catre unul dintre cei alesi de noi. Din punctul nostru de vedere, culoarul rusilor catre Mediterana este inchis si nu vrem sa il deschidem asa, pur si simplu. Cu rusii ne-am mai fript noi de-a lungul vremurilor.
Si atunci lucrurile s-au schimbat. Greu, pentru ca intelegrea era totusi intelegere, dar si vointa libera a statelor trebuie macar de ochii lumii respectata, Romania a ramas intreaga si a trecut cu arme si bagaje in tabara cealalta.
Dar, Romania are o lunga istorie in care si-a schimbat optiunile in functie de felul in care intrepreta politic momentul istoric. Germania stie asta mult prea bine si Germania este cea care conduce astazi Europa. Asa ca Occidentul s-a asigurat ca si in cazul in care Romania defecteaza, Rusia tot nu ajunge la Mediterana: razboiul din Iugoslavia s-a incheiat cu inchiderea Serbiei - aliatul istoric al Rusiei - pe continent in Peninsula Balcanica, fara deschidere la mare, fara iesire la Mediterana. Apoi, Romania este tinuta in sah cu spectrul ruperii de Transilvania in cazul in care are cele mai mici semne ca ar putea sa defecteze. Daca tot ne-am predat, atunci trebuie sa o fi facut complet. Solul, subsolul si toata economia care a prezentat interes nu ne mai apartine ci s-a dat in schimbul apartenentei noastre la blocul vestic numit Uniunea Europeana. Restul, cat a mai ramas, a fost dezafectat si distrus, in cazul cel mai fericit vandut la fiare vechi. Nimic din ce mai e in Romania nu mai e al nostru. O razgandire a Romaniei in privinta taberei din care face parte ar fi un dezastru pentru Romania: teritoriul injumatatit, economia distrusa, poporul saracit si adus la sapa de lemn, dependenta totala de vest sau est in ceea ce priveste resursele, chiar daca sunt pe teritoriul nostru. Occidentul s-a asigurat ca daca tot si-a incalcat angajamentele, orice fisura in sistem ar costa foarte scump pe cel care o face. (Mai e ceva ce inca nu au reusit sa ne faca sa vindem, sau sa privatizam, cum se zice acum: Portul Constanta. De aici si felul in care Radu Mazare si Nicusor Constantinescu sunt urmariti de ceea ce se numeste la noi justitie)
Altfel, angajamentul occidentului imi pare a fi total: nu poti sa iti incalci angajamentele cu jumatati de masura, daca o faci, o faci total. Si pentru ca ei stiu ce fel de tara este Romania, si-au luat masuri de siguranta. Pentru ca daca un agent sovietic ca generalul Militaru a putut ajunge ministru al Apararii, atunci cu siguranta agenti rusi care pot ajunge in functii importante in Romania mai sunt; pentru ca Romania a dovedit ca isi pastreaza aceeasi meteahna de a se razgandi brusc in ce barca vrea sa fie atunci cand Calin Popescu Tariceanu ca prim-ministru liberal si ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, au hotarat de pe o zi pe alta sa retraga trupele romane din Afganistan; pentru ca in continuare cei care tin in mana deciziile politice in Romania dovedesc ca se pricep foarte bine sa isi aranjeze jocurile in spatele usilor inchise, fara sa anunte pe nimeni.
Si atunci singurul care da raportul din timp in legatura cu ce vrea sa faca si singurul care a jucat total in favoarea intentiilor vestice in Romania a fost sau a lasat sa se inteleaga ca este Traian Basescu. Si nu o spun eu, o arata presa zilnic, Traian Basescu este departe de a fi un tip corect, dimpotriva, atat el cat si familia lui sunt in multe cazuri la fel de penali sau mai penali decat Adrian Nastase. Dar, spre deosebire de acesta, are inca suportul total al celor care detin astazi Romania. A inteles ca razgandirea tipic romaneasca nu face bine si a fost un slujitor loial al celor care l-au pus unde se afla. (De asta il si incomodeaza atat de mult zgomotul din presa despre notariatul fiicei sale si afacerile Gazprom in Romania, aici ar putea fi calcaiul sau).
Si acum sa punem laolalta cei doi vectori: Occidentul nu este interesat de democratia din Romania sau de locuitorii acestei tari decat in masura in care poate castiga ceva de pe urma lor. Interesul lor este ca noi si resursele noastre sa fie in transeea lor si pana acum garantul acestui lucru s-a numit pentru ei Traian Basescu. Si inca se mai numeste. Nu l-ar fi trimit Victoria Nuland pe Traian Basescu in Israel cu nici o misiune daca nu ar fi prezentat inca incredere. Iar Traian Basescu tine foarte mult ca el si familia lui sa nu ajunga colegi de celula cu Adrian Nastase. Si cum sunt unii care ii numara deja zilele pe care le mai are de petrecut la Cotroceni, cred ca Traian Basescu s-a si gandit deja la felul in care ar putea sa si le prelungeasca.
Daca premisele se vor transforma in fapte, intelectualii "de dreapta" vor avea mult de lucru si vor fi fericiti cel putin un timp pentru ca vor fi in fruntea bucatelor. Misiunea lor este si va fi sa justifice ideologic faptele penale ale lui Traian Basescu si ale celor care il insotesc. Eu vreau doar sa spun ca istoria are rezultante foarte concrete in viata de zic cu zi. Iar istoria va consemna probabil, inca o data, a cata oara oare, cum clasa politica romaneasca, corupta, e foarte adevarat, dar foarte patrioata, prin unul din reprezentantii ei de seama a salvat statul roman, batandu-si joc de cetateni si de dreptate.
Acum, ca sa revin la fraza cu care am inceput, eu nu zic ca asa va fi, dar ma gandesc ca poate sa fie.
Acest BLOG este un forum de atitudine și solidaritate socială, filozofie, poezie și inacțiune mioritică. Căci ce Mare Brânză poate face un popor de ciobani transhumantat de unul singur și de la sine pe unde a-nțărcat Mutu bălaia???!
Postare prezentată
Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei
"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Si toate astea cu sprijinul masiv al votului fesenist, actualmente uslamist. Felicitari tradatorilor.
Trimiteți un comentariu