Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

luni, 17 noiembrie 2014

Ponta, demisia!

Indiferent de motivatie, sub Ponta nu s-a vandut nici Oltchimul, nici CFR Marfa, nici Hidroelectrica, nici Nuclearelectrica, de fapt nimic; nu s-a facut nici Rosia Montana, nici la Pungesti nu se exploateaza gaze de sist in urma explorarilor. UDMR a ramas la guvernare tocmai ca sa nu plece si el cu ce ne intereseaza pe noi, si iata, n-a plecat. Inca.
Ca sa vezi de ce Ponta a pierdut totusi alegerile… Ce o sa faca Iohannis…? Nimic. Dar se vor investi masiv bani in Transilvania, se va face regionalizarea (a-propos, nu s-a facut sub Ponta nici asta) iar falia culturala, de acum ideologica, se va mari cu adaugarea unui clivaj economic pe linia Carpatilor. Poate ca in 5-10 ani vom ajunge sa ne unim cu Moldova, dar fara Transilvania. Ca doar n-or fi ei de peste Carpati prosti sa plateasca pentru sarantocii de moldoveni asistenta sociala din banii lor, nu?

Hristos a zis si ne-a avertizat ca pe aceia dupa roadele lor ii vom cunoaste, dar vad ca nu vrem decat sa despicam mereu firul in patru, ca ce face sau nu face cutare si cutare. Vom culege negresit acele roade pe care ni le-am dorit cu adevarat fara sa stim.


=======================================================================

Si ca sa ma intorc la Victor Ponta, ar face bine sa isi dea demisia, acum, imediat, cat mai repede! 

Ce vor afla romanii... ca a doua zi dupa ce au votat masiv anti-Ponta, acesta ramane prim ministru, Traian Basescu ramane presedinte pana pe 22 decembrie, adica inca mai mult de o luna... Apoi asteptarile sunt sa vina Iohannis si Ponta ramane tot prim-ministru? Pai "noi" de ce am votat?? Unde e schimbarea? Ca sa il dam jos pe Ponta ce trebuie sa facem, sa fie iar aranjamente parlamentare, traseism politic? Pai exact asta am inteles ca votandu-l pe Iohannis nu va mai fi... Deci votul nostru nu conteaza!

Ba conteaza. Dar pentru asta trebuie sa iesim dintr-o cultura ejaculatorie (mi-a placut foarte mult cum a descris cultura politica romaneasca Florin Calinescu). Sa stim ca pentru ce votam noi nu corespunde realitatii si procedurilor juridice. Dar pentru asta nu realitatea e de vina ci necunoasterea ei si asteptarile abracadabrante pe care romanii le au. Plus nerabdarea si dorinta ca totul sa se faca acum, ca acum ne vine. Ar trebui sa vedem si ziua de maine nu doar momentul de azi.

Si daca tot am adus vorba de ziua de maine, cred si sustin ca Ponta trebuie sa isi dea demisia. Deja a intarziat prea mult, iar declaratiile sale nu fac decat sa-l ingroape si mai tare. Sa vrea sa ramana acum la guvernare e sinucidere curata. Pentru ca daca tot nu se schimba nimic, ura va creste, indiferent ce va spune el ca voteaza in Parlament. Stiu, crede ca ramanand la guvernare poate sa negocieze, sa salveze ce se mai poate salva. Fals!

Acum, daca se retrage, Iohannis si gasca lui nu sunt pregatiti sa preia guvernarea. Nici ei nu se asteptau. Daca nu se retrage acum, Ponta va fi dat jos cand adversarilor sai le veni bine. Faptul ca nu a fost leu ci vulpe cand a trebuit in 2012 se razbuna acum. Astazi e iar vulpe si nu leu, gresind din nou. Bine, pentru tara e mai bine sa fie guvernata, dar in felul acesta pe termen lung suntem cu totii pierduti, pentru ca ruptura intre cetateni si politicieni va fi din ce in ce mai mare. Culmea, de data aceasta se vede clar din  fotoliul meu ca de fapt cetatenii au si ei mare parte de vina pentru situatie.

Hai Victor Ponta, fa si tu ceva ca lumea, socheaza putin tara asta sa se trezeasca. Ca prea multi adormiti ii canta imnul. 

Desi, sincer, nu ma astept sa o faca.

marți, 2 septembrie 2014

Ce are Klaus Iohannis cu Novorusia

Cum imi place mie, sa rememoram:

Ucraina este ademenita sa semneze integrarea in blocul vestic. Ianukovici nu semneaza si atunci blocul vestic forteaza demiterea lui. Noua putere de la Kiev se declara pe fata pro-vest ceea ce forteaza Rusia sa isi protejeze interesele in Marea Neagra, ultimul ei bastion aproximativ vestic, Crimeea.

Puterea de la Kiev, normal, reactioneaza blocand culoarul prin care Crimeea se putea aproviziona pe uscat cu apa, gaze si orice alt element necesar traiului zilnic in conditii normale. Raspunsul Rusiei vine imediat prin autoproclamarea republicilor Donetk si Lugansk si prin incercarea de la Odessa. “Noua Rusie” nu este decat culoarul care asigura si protejeaza Crimeea si Sevastopolul.

Venind insa la ce ne doare pe noi de veacuri, Transilvania; am mai spus, Rusia este vaduvita de culoarul de trecere catre Mediterana prin Marea Adriatica. La Malta Rusia a cedat centrul Europei pe ceea ce n-a avut niciodata, dar si-a dorit. Intre timp, cei care nu si-au tinut intelegerea au fost ceilalti, nu rusii. Razboiul din Iugoslavia s-a incheiat cu despartirea Serbiei de Muntenegru si disparitia aparent definitiva a posibilitatii Rusiei de a mai avea un aliat cu iesire la Marea Mediterana si un cap de pod acolo. Participarea Romaniei la razboiul din Iugoslavia nu a fost minora, ci esentiala, noi permitand atunci survolul avioanelor care au bombardat Belgradul ducand la infrangerea sarbilor. Rusia nu uita ASTA. Si as adauga ca nici sarbii.

Totusi, orice inaintare catre sud ar aduce mai aproape Rusia de Mediterana. Bulgaria nu ar fi vreo problema sa intre cu arme si bagaje in sfera ruseasca; sarbii nici nu au incercat sa iasa, abia au re-intrat in sfera ruseasca dupa moartea croatului Tito; Grecia ortodoxa nu s-ar opune poate prea mult, ba dimpotriva, ar avea nevoie de un aliat asa puternic impotriva eternului dusman, Turcia. Singura Romania le sta in cale cu incapatanare, in timp ce rusii nu se lupta neaparat pentru tot (“as putea ajunge la Kiev in doua saptamani, dar n-o fac”, a zis Putin – cu conotatia "vor veni ei singuri la mine"), ci pentru culoarele de trecere. Transilvania nu intra pe un astfel de culoar, dimpotriva ar fi chiar buna de teritoriu tampon intre Rusia si vestul Europei. Drept pentru care din punctul de vedere al Rusiei ea poate fi rupta linistit de Romania si data cui o vrea.

Ce va urma? Ma astep la o propaganda din ce in ce mai puternica care sa “lucreze” opinia si imaginea romanilor despre ei insisi in diferitele zone ale Romaniei. Transilvanenii se vor simti din ce in ce mai atrasi de vestul civilizat in timp ce regatenii isi vor descoperi din ce in ce mai mult radacinile ortodoxe. Atacurile asupra ortodoxiei pe care le vedem in presa (de la gandul.info si pana la A3) sunt, in opinia mea, parte din aceasta propaganda, pentru ca urmeaza ca in zone diferite ale tarii sa se provoace raspunsuri publice diferite la aceste atacuri. Nici chiar candidatura lui Klaus Iohannis nu mi se pare departe de acest atac subversiv. Impingerea lui catre un esec electoral este evidenta dar va da argumente foarte puternice celor din Transilvania de a se satura inca o data de miticii din Vechiul Regat, votanti ai ortodoxului de fatada Victor Ponta.

Iar daca Klaus Iohannis va castiga printr-o minune alegerile prezidentiale, jocul are resurse sa se schimbe inca o data impotriva noastra. Cu un minoritar presedinte al Romaniei, pe fata pornit sa se impotriveasca clasei politice romanesti traditionale (miticii mafioti care ne conduc) autonomia Tinutului Secuiesc va deveni o problema de cateva luni. Acolo se vor putea pompa bani suficienti astfel incat sa se vada din avion ca subdezvoltarea Transilvaniei este rodul apartenentei de Bucuresti. De aici, pana la detensionarea situatiei din tara prin regionalizare sau, de ce nu, chiar federalizare, nu ar mai fi decat un pas foarte mic. Unde mai pui ca asta ne-ar apropia mult de sansa istorica de a ne uni sub o forma federalista cu Republica Moldova!



==================
UPDATE 31.07.2015
Ca se investesc bani in Transilvania nu mai este un secret si nici o surpriza ca acesti bani vin din mediul de afaceri german. Singurul oras cu somaj sub 2% - practic zero - este Sebes (Alba). Ce "mi-a placut" insa este ca unii se intreaba de ce mai vin investitori intr-o zona in care nu este somaj! Teoretic ar fi foarte greu sa-si gaseasca angajati iar costul cu mana de lucru ar creste...!


http://stiritransilvania24.ro/radio-alba/in-sebes-orasul-cu-somaj-aproape-zero-s-au-investit-sute-de-milioane-de-euro_79120.html

http://www.romaniatv.net/somaj-aproape-zero-intr-un-orasel-din-transilvania_224199.html


http://www.zf.ro/profesii/de-ce-tot-mai-vin-investitori-intr-o-zona-cu-somaj-de-sub-1-14312393


Dar, de departe ce mai interesanta stire mi se pare urmatoarea, caci il implica si pe Iohannis in strategia pe care am descris-o mai sus. As face pariu ca nu se vor face niciodata cai de comunicatie intre Transilvania si restul tarii, asa cum a spus si Ilie Serbanescu.

http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/iohannis-are-o-intalnire-decisiva-pentru-economia-romaniei-cine-sunt-cei-20-de-oameni-de-afaceri-care-vin-la-cotroceni.html



==================
UPDATE 07.08.2015
Ce va spuneam....

http://www.activenews.ro/stiri-politic/Lider-Jobbik-la-Gheorghieni-Romania-se-va-uni-cu-Moldova-toate-semnele-indica-asta.-Aceasta-mare-unire-va-trebui-sa-duca-la-o-FEDERALIZARE-123660





miercuri, 30 iulie 2014

Razboiul rusilor cu lumea

Sa recapitulam putin. Ucraina trebuia sa semneze acordul cu UE. Ar fi urmat cativa ani de asa-zisa integrare, apoi integrarea propriu-zisa, evident, nu dupa criteriile oficiale, ci dupa interese. Interesul pe care il acordau americanii la vremea respectiva prin doamna Nuland integrarii europene a Ucrainei arata ca UE si apoi NATO ar fi mers de mana. Putin a intuit bine, era vizata baza navala ruseasca de la Sevastopol si indepartearea rusilor de la Marea Neagra (va amintiti poate de sintagma "lac rusesc" a pupatorului de licuric).

Replica rusilor de preluare a Crimeei i-a lasat pe toti cu gura cascata, nu se asteptau. Se credeau prea tari. Evenimentele insa au scapat de sub controlul ambelor parti. Oamenii nu sunt marionete, au propria vointa si propriile sentimente. Zone intregi din Ucraina locuite de populatie rusa au simtit nevoia sa fie asemeni Crimeii. Chiar si Transnistria a facut o cerere asemenatoare.

Aici, insa, Putin a jucat precaut. Felul in care a preluat Crimeea nu lasa loc de interpretare, orice incercare de readucere a Crimeii la Ucraina ar fi insemnat o agresiune fatisa la adresa Rusiei. Exista totusi o regula a razboiului, pana cand nu se trage un foc de arma, nu se poate spune ca exista un agresor. La fel s-a procedat in 1938 cu Anschluss-ul sau cand Hitler a invadat Cehoslovacia. Fervoarea nationalista rusa din Lugansk, Donetk sau Harcov putea de aceea sa fie o momeala, la fel la Odessa. Presa occidentala specula de ceva timp ca Rusia isi va alipi si aceste regiuni. Iata deci ca Putin nu s-a grabit sa raspunda liderilor separatisti sau celor din Transnistria cererilor lor de alipire la Rusia. Ca a trimis acolo agenti, normal, este foarte important in astfel de operatiuni cine detine controlul, indiferent din ce cauza au izbucnit ele.

In plus, razboiul din estul Ucrainei tine departe Ucraina de Crimeea. Daca exista cineva legitimat sa considere Rusia agresor in Crimeea si sa porneasca operatiuni militare pentru recuperarea teritoriului, aceasta putea fi numai Ucraina. Daca ar fi facut-o, ar fi avut sprijin NATO, cu siguranta si o rezolutie ONU.

Acum, este deja evident ca cei care preseaza in Ucraina sunt americanii si nicidecum europenii. Obsesiv imi reamintesc de acel "fuck the EU", care spune cam tot ce se poate spune. Daca ar fi numai dupa americani, Ucraina ar trebui sa atace Rusia chiar acum, in aceasta clipa si chiar si asa a asteptat prea mult. Problema este ca americanii sunt departe, iar Europa si in special Germania este la o aruncatura de bat. Europa insasi este ca magarul lui Buridan, nu stie ce sa aleaga, crahul financiar cu care americanii ii ameninta sau lipsa de resurse vitale pentru o economie atat de dependenta cum este cea europeana. Cel mai probabil, intr-un final lucrurile se vor transa peste capul celor de la Berlin.

Raman cateva intrebari.
De ce vor neaparat americanii un razboi cu Rusia? Siria. Acesta a fost semnalul ca Rusia poate interveni in zonele de interes ale SUA, iar SUA nu vrea un competitor puternic si, dupa cum s-a vazut, cu sanse in zonele sale de influenta. Dupa cum vedeti, China, cea mai puternica economie si, dupa unii, chiar armata dupa Statele Unite, ramane in spatele zidului chinezesc si nu se grabeste sa intervina in lumea araba chiar daca are atat de multa nevoie de resurse pentru o economie in continua crestere. Rusii insa au facut-o cu succes. Americanii nu au uitat Vietnamul, cand Rusia - pe atunci URSS - s-a luptat cu ei folosind soldati vietnamezi (sau cel putin asa sunt americanii convinsi ca s-a intamplat). Astazi vor cu tot dinadinsul sa se lupte si ei cu rusii folosind soldati ucrainieni; dar si romani; bulgari; olandezi, norvegieni, francezi, germani, orice dar americani abia la final daca se poate.
Dupa cum profetea parintele Paisie Aghioritul, din Siria a inceput...

De ce nu se dau cartile pe fata? Si asa se vad, sunt transparente. Pentru ca oamenilor le place sa fie mintiti; sa li se spuna cat de buni si drepti sunt ei si cat de rai sunt ceilalti. Ca sa trimiti armatele la razboi ai nevoie de trupe cu moralul ridicat, care sa nu dezerteze la primul foc de pusca, care sa se implice in razboi ca si cum ar fi al lor personal; ai nevoie de oameni care sa se implice si in spatele frontului pentru sustinerea efortului de razboi. Iar pentru asta e nevoie ca oamenilor sa li se poata arata ca sunt de partea cauzei juste, iar evenimentele sa poate fi rastalmacite ca atare. Nu e necesar sa fie si adevarat, propaganda are nevoie de o logica a ei careia ii este suficient daca se potriveste doar superficial cu faptele. Pentru aceasta imaginea conteaza, pentru ca mesajul este de fapt gol de continut.

Ce ar mai putea face Putin si Rusia acum? In Ucraina mai nimic. Oricum, lectia avionului malaezian ar trebui sa o invete rapid. Deocamdata rusii sunt putin knock-out. A fost randul lor sa nu se astepte. Oricum, marsavia de a le trimite o asemenea momeala a fost prea mare, nu cred ca un om intreg la minte s-ar fi asteptat la asa ceva. Asadar, tocmai pentru ca sunt infierati de toti, ar trebui sa joace cartea moralitatii si a dreptatii si a eroului salvator. Acum, nu maine, caci cu fiecare clipa care trece e din ce in ce mai tarziu, Rusia ar trebui sa se declare protectoarea tuturor crestinilor din Orientul apropiat si sa promita interventia militara pentru protejarea acestora. Cand America inchide ochii la actiunile aliatului lor saudit si chiar le sustine, o interventie militara directa a Rusiei pentru protejarea populatiei crestine din zonele de razboi din Irak sau Siria ar schimba fundamental perceptia multora fata de Rusia. Si, ar dejuca planul american de a-i bloca pe rusi in Ucraina.

Dar noi, ce am putea face? Deocamdata nimic sau nu foarte multe. Ar trebui sa ne afirmam interesele de neam mai intai chiar la noi in tara. Apoi, ar trebui sa ne tinem de neamuri cu toti romanii care au mai ramas in afara granitelor. E deja tarziu, dar mai bine decat niciodata. Sa luam exemplu de la unguri in aceasta privinta. Iar cand si daca va fi cazul si momentul sa alegem, sa alegem sa nu ingaduim sau sa copiem ceea ce se intampla acum la vest de noi. Sa nu alegem homosexualitatea publica si agresiva, legalizarea drogurilor si a prostitutiei. Sa nu uitam ca relele de la rasarit au venit si pentru cat dispret am avut si avem noi fata de rusi si avem marturie in limba romana cuvintele care denota toate acestea: narod, mojic, calic, cuvinte care la origine au un cu totul alt inteles. Si sa nu uitam ca de atatia zeci de ani, sau poate sute, dusmania pe care am tinut-o fata de rusi ne-a intarit si ne-a tinut laolalta in timp ce de douazeci si cinci de ani prietenia cu America si vestul Europei ne-a vlaguit si dezbinat.

luni, 26 mai 2014

Crin Antonescu (II)

http://www.antena3.ro/romania/graham-watson-la-sinteza-zilei-antonescu-fie-si-a-pierdut-mintile-fie-a-fost-mituit-pentru-a-se-254792.html#

Inabil si orgolios. Promite repede si isi tine cuvantul chiar daca a gresit, chiar daca promisiunile lui se bat cap in cap. Considera ca asta e o virtute. Istoria il va mentiona ca presedintele PNL care a dus PNL-ul langa fratele sau istoric, PNT-CD. A demonstrat inca o data adevarul ca intre sublim si ridicol nu-i decat un pas.

Pacat.

miercuri, 23 aprilie 2014

Eurasia, de ce acum, de ce asa si unde gresesc rusii

Sa fac o recapitulare a catorva idei din seria - sa o numesc ad-hoc - despre ceilalti si civilizatiile lor.

1. Europa este la final in mod clar ca civilizatie distincta, vremea ei a trecut, nu mai are ce oferi in materie de nimic si nici nu mai ofera altceva decat spectacole jalnice de birocratie si hedonism corporal ridicat la rang de politica de stat(e). Ca sa fac din nou referire la Neagu Djuvara, unde toate civilizatiile concrete au avut parte de cel putin o exceptie de la modelul perfect al unei civilizatii, exceptia pe care o gasesc la civilizatia europeana este aceasta: neputinta de a avea un hegemon. 
2. SUA ar putea ajunge si are toate datele necesare sa ajunga hegemonul civilizatiei pacifice. Nu ea este creatoarea, creuzetul in care s-a nascut aceasta civilizatie ci Marea Britanie impreuna cu coloniile ei din Pacific. Fata de Marea Britanie, SUA este marginala in Pacific, intrata pe scena mai apoi si incearca sa intre in sfera de influenta a predecesorului sau si a rivalilor, fara a oferi esentialmente ceva nou acestei civilizatii, dimpotriva acumuland de la ea si intarind apoi valorile adoptate. 
3. Rusia va crea o noua civilizatie aici in estul Europei plus o mica parte din Asia (Caucazul) in teritoriile pe care le poate controla si influenta, probabil si Orientul Mijlociu (Siria, eventual Iran). Daca va deveni hegemonul propriei civilizatii, inseamana ca va perpetua exceptia Bizantului, de unde se si revendica. Rusia ar fi fost hegemonul Europei (avea toate datele din punct de vedere cultural, politic si militar), dar nu s-a putut din cauza constantelor politicii britanice preluate si de SUA, desi din alte motive, care au luptat pentru a opri hegemonia intr-o civilizatie care nu le apartine si din care nu fac parte.
4. Astazi si dintotdeauna atat Marea Britanie cat si Statele Unite au fost exterioare civilizatiei europene, in fapt o creatie franco-germana. Istoric, prima incercare de hegemonie in Europa apartine Frantei, o perioada aceasta fiind de facto cel mai important reper cultural european dar nu si politic sau militar. Germania are cea de-a doua incercare dar a fost invinsa definitiv in 1945 de Anglia, Statele Unite dar mai ales Rusia, o tara a carei organizare politica era o alipire de revolutie franceza cu filozofia germana, a carei cultura oficiala era in totalitate tributara culturii franceze si care militar nu avea rival pe continent.
5. Implicarea pe mai departe a Statelor Unite in afacerile de granita ale Europei cu Rusia tin de o aderare completa la ideile care au format teoria lui Huntington in care civilizatiile sunt prezentate ca entitati socio-umane construite in jurul unor religii cu aderenta de anvergura si aflate in conflict permanent si in mod natural. Aceasta implicare dincolo de ceea ce istoric este necesar si ii este menit a fi ar putea sa conduca Statele Unite ale Americii catre un esec in lupta pentru suprematie in Pacific. La limita, aceasta ar putea sa produca o alta exceptie, anume ca o tara sa devina succesiv hegemon in civilizatii diferite, la distante mari de timp si ma refer aici la China. Nu stiu insa cat de intelept este totusi sa pariezi pe o exceptie. 

Am anticipat sau am mers cumva in paralel cu ideea de Eurasia pe care Rusia sub conducerea lui Putin a adoptat-o. Insa daca pentru Putin Eurasia este o constructie mai mult politica, eu o vad ca fiind bazinul unei noi civilizatii, o lume distincta de celelalte, pe cale de a se naste. Dar de ce Rusia, de ce consider ca Rusia este liantul si catalizatorul acestei noi lumi si de ce vedem ca Rusia se misca si intr-o directie care inceteaza macar sa mai semene cu cea europeana, nicidecum sa fie o chintesenta a ei cum a fost pana acum 25 de ani?
Daca pattern-ul descoperit de Neagu Djuvara este cel real, atunci o interventie dinafara civilizatiei Europene care a stopat destinul ei firesc si natural lasa urme si mai ales frustrari. Daca raspunsul Europei la lipsa unui hegemon si mai ales la imposibilitatea ca un actor major european sa devina acest hegemon a fost Uniunea Europeana, raspunsul Rusiei, hegemonul de "drept" - ca sa zic asa - nu poate fi decat construirea unei zone pe care sa o stapaneasca. Fiecare parte construieste mai mult sau mai putin artificial ceea ce ii lipseste, Europa isi inventeaza hegemonul si statul sau universal in timp ce Rusia isi construieste propria lume in care sa fie dominanta.

Fara indoiala ca Rusia este destul de mare si intinsa astfel incat sa acopere o larga diversitate de culturi diferite sau inrudite dandu-le totodata o identitate comuna. Astfel, desi Eurasia este o constructie ideologica care vine sa trateze frustrarile istorice ale Rusiei, ea nu este doar o constructie politica a unei elite frustrate ci si o idee care vine in intampinarea unor fenomene care se produc la nivelul maselor de oameni obisnuiti. In functie de forta si realitatea acestor fenomene, ele vor putea antrena si zone si populatii aflate astazi catre periferia zonei de influenta ruseasca, sa zicem zona Orientului Mijlociu, Siria si chiar Iran. Nu este o piedica existenta unor religii diferite ci mai important este felul in care reprezentanti ai religiilor, etniilor si culturilor diferite se pun de acord in mod spontan despre felul in care se fac anumite lucruri in lumea pe care o impart. 

Totusi, constructia eurasiatica nu se poate face din nimic, are nevoie de un suport ideologic. Iar daca Europa i s-a refuzat Rusiei, Rusia este nevoita sa caute alte radacini si alta legitimitate. Si unde se pot gasi aceste radacini daca nu in Bizant si in mostenirea crestina ortodoxa? Pentru o tara crestin-ortodoxa cu pretentii de hegemonie in lumea ei ispita imperiala bizantina este de neinlaturat si de neocolit. Este fireasca. De aceea zonele de crestinatate ortodoxa si zonele in care in mod istoric crestinismul ortodox si cel de alte rituri orientale s-a manifestat si se manifesta vor fi vizate de Rusia in expansiunea ei.

Problema Rusiei este ca in incercarea sa de a deveni dupa modelul bizantin creatoarea si totodata hegemonul propriei civilizatii ea isi este propriul si cel mai puternic dusman. Dusmaniile istorice pe care le-a acumulat o vor impiedica la fiecare pas pe care va dori sa il faca. Oricat de solidare se vor putea simti diversele popoare din zona ei de interes cu cauza Rusiei, ele nu au cum sa uite nedreptatile istorice la care au fost supuse de catre aceeasi (desi alta) Rusie. Si aici este prima greseala pe care o face Rusia dar mai ales rusii. Adoptand o ideologie care se doreste de factura crestina, ba chiar ortodoxa, uita prea lesne ca la temelia ei ar trebui sa stea smerenia si slujirea celuilalt, dupa spusele Mantuitorului, ca cel care doreste sa devina cel mai mare intre frati sa fie el cel mai mic slujindu-le tuturor. Pentru aceasta, pana cand Rusia nu isi va cere in mod sincer iertare pentru nedreptatile trecutului, ea nu va fi credibila. Poate ca decretul dat ieri de Putin de reabilitare a tuturor tatarilor din Crimeea este un inceput, dar este nevoie de o constanta in astfel de gesturi si mai ales fara un folos politic imediat. De asemenea este absolut necesara o rupere nedisimulata de trecutul sau "european" revolutionaro-filozofic. Nu poti sa declari sfinti pe ultimii tari Romanovi in timp ce il tii pe calaul lor impaiat la Kremlin. Nu poti sa te adresezi populatiei tarilor pe care le consideri ca fiind din zona rusa cu un mesaj crestin opus valorilor actuale ale Europei in timp ce purtatorii acestui mesaj sunt la nivel politic partidele comuniste. 

Cat timp Vladimir Ilici Lenin ramane un simbol al noii Rusii, Rusia insasi nu este pregatita pentru misiunea pe care prea rapid si-a asumat-o si nu va fi crezuta in sinceritatea demersurilor sale.  


joi, 20 martie 2014

Breaking news!

Acest comentariu la un articol de pe Yahoo!News mi-a placut atat de mult ca nu m-am putut abtine sa nu-l postez mai jos:

  • Breaking News!!! Violent protests in Mexico. The U.S. friendly government faces imminent overthrow by the Chinese backed violent protesters. The Mexican government is facing accusations of extreme corruption and being in paid service of Washington. China has denied being behind the coup attempt but bugged telephone conversations between Mexico and Beijing reveal China's wishes on whom they'd like see as their preferred leaders. The coup leaders have been promised billions of dollars by China in return for Mexico allowing the establishment of a Chinese naval base and to place missiles on the border with America. China is demanding that the coup violent protesters been seen as legitimate. Meanwhile, Chinese tycoons are busy taking control of Mexico's state assets along with American owned businesses; privatizing them and getting ready to sell them at great profits to themselves.
    Ask yourself, if this scenario really played out, what would the U.S. do???

Originalul poate fi gasit aici, postat de Herbert.

luni, 17 martie 2014

Putin muta si castiga. Ziua in care istoria se poate rasuci

Crimeea este ruseasca. Fara discutie. Rusia si Putin nu vor renunta la ea si nici Crimeea nu va renunta sa fie ruseasca.

http://abcnews.md/ultima-ora-rusia-recunoaste-oficial-independenta-republicii-crimeea-decret-semnat-de-presedintele-putin/

Kosovo se razbuna astazi, indiferent ca americanilor si germanilor nu le convine. Sunt din ce in ce mai multe voci cu ecou care se pronunta astfel.

http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2014/03/17/31002-20140317ARTFIG00067-kosovo-crimee-deux-poids-deux-mesures.php

Si acum, ce propune Putin pentru mai departe? O noua intelegere asupra Ucrainei, cu garanti Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeana si Rusia. Noua intelegere ar trebui sa impuna Ucrainei neutralitatea militara si politica. In schimbul neutralitatii reale a Ucrainei Putin este gata sa recunoasca orice conducere la Kiev. Ca punct de negociere ar mai fi si limba rusa ca limba oficiala a tarii, ma rog, a doua si autonomie mai mare a regiunilor.

http://www.b92.net/eng/news/world.php?yyyy=2014&mm=03&dd=17&nav_id=89676

Mira pe cineva sau scandalizeaza pe cei de bun simt cererile Rusiei? Nu cred. Cati dintre noi ne gandeam la Ucraina acum 25 de ani ca la un stat aparte si nu o regiune a Rusiei? Ramane de vazut daca americanii accepta sau nu.

Sa zicem ca nu accepta. Europa sta pe un butoi de pulbere. Scotia vrea sa iasa de sub umbrela Regatului Unit; Catalunia vrea sa fie independenta; belgienii nu se inteleg prea bine intre ei; Ungaria se vrea din nou mare; pana si Italia se viseaza din nou pe bucatele, Venetia dorindu-se din nou republica.

http://www.bbc.com/news/world-europe-26604044

Lui Putin nu-i trebuie decat sa aprinda chibritul, culmea, inchizand gazul. Ce ar fi Germania fara gazul Rusiei? Fara Germania ce ar mai tine pe loc Europa?

Ce va face America, va merge la razboi cu Rusia? Daca nu se implica direct, nici o sansa ca cineva sa invinga Rusia. Daca se implica, e in stare America sa invinga Rusia pe pamant si nu in aer? Si Germania celui de-al treilea Reich avea suprematie aeriana. Cat va costa pe americani o victorie? Cat va costa pe toata lumea o infrangere?

Dar sa zicem ca americanii accepta propunerea Rusiei. Fara indoiala, Rusia castiga ceea ce si-a dorit. Dar ceea ce isi doreste Rusia acum este ceva istoric, un moment de rascruce. Rusia isi delimiteaza singura granita de vest. Rusia singura nu vrea sa merga mai departe. America ar face bine pentru ea si pentru toata lumea sa accepte. America isi poate reveni dintr-o infrangere diplomatica. Nu trebuie sa o forteze sa devina o alta infrangere militara. Caci daca America refuza, a doua zi restul Ucrainei va avea parte de acelasi scenariu ca si Crimeea. Si vor deveni rusesti, ceea ce si sunt.

Granita pe care astazi Rusia si-o traseaza singura este semnul ca Eurasia este pe cale sa devina realitatea unei noi civilizatii. Peste zeci sau sute de ani, ziua in care Putin a cerut o Ucraina neutra va deveni subiect de dezbateri istorice.

Iar pe termen scurt, daca America vrea pace in Europa, atunci nu are decat sa incurajeze faramitarea Germaniei. Oricum se va intampla asta mai devreme sau mai tarziu, e in ADN-ul european sa isi modifice mereu granitele si teritoriile. Si numai o Germanie unita si puternica a dat nastere unor dezastre mondiale, pentru ca puterea ei sugruma pe cei pe care se intemeiaza.

http://www.spiegel.de/international/germany/author-calls-for-bavarian-independence-a-854157.html

http://www.prospectmagazine.co.uk/magazine/the-prussians-are-coming/#.Uydg4qiSwt8










joi, 13 martie 2014

Se va descurca Traian Basescu?

Ungaria nu vrea Transilvania. Transilvania nici nu a fost vreodata Ungaria. A fost doar un principat, uneori independent, alteori autonom, in care regatul Ungariei a avut o influenta majora, dar a fost si major influentat de Transilvania. As spune ca pentru pacea si linistea Ungariei, Transilvania ar trebui sa nu apartina Romaniei, ar fi suficient sa fie doar o zona de vasalitate a statului ungar.

Moscova nu are nevoie de Romania toata in granitele ei actuale pentru a-si urmari drumul ei istoric catre sud, spre Marea Mediterana. E suficient culoarul format din Moldova si Campia Romana pentru a trece in Banatul sarbesc si apoi mai departe. Oful Rusiei de secole bune este ca Bosforul stapanit de turci o condamna sa fie prizoniera vastei sale intinderi catre nicaieri. Asa ca pentru a nu se complica prea mult lucrurile, ar fi mult mai profitabil pentru Rusia sa ocoleasca Bosforul.

Europa franco-germano-olandeza nu are nevoie de Romania deloc, in special de zone ca Oltenia si nordul Moldovei unde se gasesc polii saraciei in Uniunea Europeana. Felul in care romanii fac afaceri si politica le repugna total; ba, chiar si mizeria de la noi este pentru ei de neinteles, iar exportul de tigani de la noi, de o cu totul alta factura decat cei de la Gipsy Kings, este o pacoste enorma. O zona tampon intre Rusia si Europa civilizata, un fel de antreu unde se lasa incaltarile murdare la usa ar fi de dorit pentru Europa spatiului Schengen, iar Transilvania ar fi numai buna pentru acest rol.

Gurile Dunarii se pot negocia, asa cum s-a facut intotdeauna astfel incat toata lumea sa aiba de castigat.

Acum ca toate partile implicate s-au inteles, ce mai cautam noi aici pe harta? Cumva, strategii de la Washington au ramas convinsi ca dusmanul lor de moarte ramane Rusia si dupa ce URSS a disparut. Poate ca fiind constienti de marea putere a Rusiei de a negocia sfere de influenta contra petrol si gaze, plus o piata de desfacere importanta pentru firme europene interesate, americanii s-au temut ca Europa - si in special Germania - va iesi de sub aripa lor ocrotitoare si si-o va lua iar in cap asa cum a facut-o de doua ori in secolul trecut. Conteaza mai putin ce au gandit cei de la Washington, ideea e ca americanii au venit in sfarsit. In intentia lor de a opri Rusia in drumul ei spre sud, au ocupat Romania cu McDonalds si KFC plus doua baze militare si, mai nou, niste platforme de foraj pe mare si pe uscat.

Iar zona tampon a fost impinsa mai departe, in loc de Transilvania va fi Moldova.

A urmat insa de curand gafa enorma, desi nu inimaginabila, a americanilor in Ucraina. Ce s-au gandit ei, ca ar fi cazul ca pe nepusa masa si complet nepregatiti sa provoace ursul in usa barlogului sau. Dar sa ne intoarcem la Traian Basescu al nostru si sa vedem cum geopolitica asta mare isi lasa umbra de acolo din sferele ei inalte aici pe pamant, atingandu-ne pe noi, muritorii de rand.

Traian Basescu a castigat intai detasat alegerile din 2004. A fost sustinut de popor la prima suspendare, apoi a fost nevoit sa "castige" la Paris alegerile din 2009. Apoi a apelat la toti greii din UE ca sa scape de furia populara de la a doua suspendare si adaugand ajutorul dezinteresat(?) al CCR pentru a respecta formalitatile a reusit sa isi fenteze inamicii si poporul. Astazi, sunt unii care ii numara AMR-ul la Antena 3. Mie mi-e tare teama ca Traian Basescu nu si-l numara la randu-i si daca exista vreo situatie care sa-i permita "constitutional" sa sara peste alegerile din noiembrie pentru a-si mai prelungi sederea la Cotroceni, o va face cu siguranta. Asa arata trendul.

De cand a intrat in politica, Traian Basescu a demonstrat ca stie cum sa se intoarca pe neasteptate impotriva celor care i-au fost prieteni si tovarasi de pahar si l-au sustinut; de asemenea a demonstrat ca se poate intelege foarte bine in acte si contracte cu cei pe care pe fata ii injura. Ii arata degetul lui Putin dar se intelege cu Gazpromul prin notariatul fiica-sii; terfeleste pe jos cu Victor Viorel Ponta, dar face cu el pacte de coabitare si il numeste prim-ministru de trei ori. Mai nou, dupa ce s-a pupat cu liderii maghiari si a inchis ochii la matrapazlacurile lor, inclusiv la bazele de antrenament Jobbik din HarCov finantate de la bugetul institutiilor statului roman, contra sustinere politica impotriva propriului popor de etnie romaneasca, acum a gasit cu cale sa se rasteasca la ei, amenintandu-i cu niste legi aspre si expulzarea din Romania. Desigur, de Laszlo Tokes si de declaratiile acestuia in Parlamentul European a uitat sa se ia si nici decoratia Steaua Romaniei nu se grabeste sa i-o retraga. Presupun doar ca inca nu-i momentul.

Adica noiembrie e inca departe.

Din pacate, ziua maghiarilor este acum in martie si tot in martie au ei si alegerile parlamentare pentru Parlamentul de la Budapesta. Adica e cam devreme si pasii pana in noiembrie trebuie calculati cu atentie. Rusia are tot interesul ca aici sa se produca niscaiva tensiuni interetince care sa duca la varsare de sange. Mai intai ca le da de lucru celor din UE care se grabesc sa nu iasa din cuvantul fratelui mai mare si le da ceva de rumegat americanilor. De ce sa stea ei linistiti cand pot avea probleme in spatele frontului? Traian Basescu ar avea si el de castigat din asta, pentru ca intr-o tara aflata in razboi civil sau cel putin in pragul unuia, legea i-ar putea permite sa renunte la alegeri. Americanii ar fi de acord imediat daca totodata Traian Basescu le-ar demonstra si ca poate sa mentina ordinea - si nu ma refer la ordinea de drept - astfel incat ei sa-si poata vedea mai departe de razboiul lor cu Rusia si de gazele de sist; poate si de ceva aur.

Cum spuneam, singura mare problema a lui Traian Basescu este sincronizarea. Martie - noiembrie este o perioada destul de mare in unele cazuri, mai ales cand trebuie sa manevrezi si sa stapanesti oameni cu sangele aprins si nervii navalnici. Mai e apoi si saracia din tara care poate exploda... ca doar nu degeaba se opune ACUM Traian Basescu impunerii unor noi taxe de catre guvern.

Cum spuneam, se va descurca pana in noiembrie Traian Basescu?

marți, 11 martie 2014

Ucraina sau inceputul sfarsitului pentru America*

Nu cred ca e cineva care se indoieste de aportul american in criza din Ucraina. De la celebrul "Fuck the EU" si pana la navele de razboi americane din Marea Neagra si avioanele F16 din Polonia, a devenit extrem de vizibil faptul ca situatia incordata din Ucraina nu se datoreaza atat Europei** cat Americii. Greu, greu este de inghitit galusca din Siria pe care pozitia fara echivoc a lui Putin le-a servit-o americanilor. Dar (a cata oara in istorie?), se dovedeste ca orgoliul este vecin cu prostia.

In Siria, daca ne gandim ca meciul a fost Obama vs. Putin, atunci Putin a castigat detasat. Nu multi au sesizat totusi ca in acest meci Rusia a pierdut in timp ce America a avut de castigat. Siria, ultimul aliat al Rusiei, a fost nevoita sa accepte un control "international" asupra armamentului sau in schimbul pastrarii suveranitatii si legitimitatii conducerii politice a tarii si, desigur, a pastrarii bazei militare rusesti de la Tartus. Obama o fi iesit el putin mototolit din toata chestia, insa prestigiul Americii si forta ei ramasesera intacte. Dar, cum de la extaz la agonie nu-i de cele mai multe ori decat un pas, iata ca America l-a facut in Ucraina.

Trecand si peste vointa Europei si peste orice urma de precautie, America l-a provocat teribil pe Putin incercand sa ia Rusiei de sub control un teritoriu care nu numai de facto ii aprtine, dar si de care este legata in mod traditional si istoric. Obama, incercand sa ii dea sah lui Putin, a provocat de fapt intreaga Rusie, adica ceva mai mult decat este Federatia Rusa intre granitele sale de astazi. Putin nu mai este de data aceasta numai Putin, el este Rusia cu totul. De aici si mesajul categoric ca nu va ceda sub nici o forma ceea ce apartine Rusiei. Putin - si prin aceasta intelegand Rusia - este gata sa se lupte pentru Ucraina indiferent de consecinte. Iar acest lucru trebuie subliniat: indiferent de consecinte.

Ca noul razboi va fi rece sau cald, e mai putin important. Ideea e ca acest razboi Rusia il va duce in mod clar pana la capat. Chiar daca istoria ne arata cam ce se intampla cu imperiile care indraznesc sa atace Rusia la ea acasa, se desprind teoretic doua posibilitati de final: Rusia castiga si isi pastreaza Ucraina sau va fi invinsa definitiv si total.

Daca Rusia invinge in acest conflict, atunci perceptia publica asupra micii victorii americane din Siria se va pierde definitiv iar infrangerea personala a lui Obama se va transfera rapid asupra Americii. Cu doua infrangeri din partea Rusiei intr-un interal atat de scurt de timp, cu un Afganistan de unde se retrage fara sa fi repurtat macar o victorie militara cu adevarat demna de mentionat, cu un Irak pe care l-a coplesit militar dar in care a pierdut controlul fiind nevoita sa se retraga pentru a nu fi implicata intr-o lupta fara sfarsit, puterea americana ar incepe sa arate cam subred. Ce-i mai important, perceptia aceasta ar putea sa fie prezenta chiar in ochii publicului american. Ar slabi destul de mult puterea federala care pentru a-si pastra influenta va fi nevoita sa devina tiranica. Cu timpul, acest lucru o va subrezi si mai mult intrucat se va rupe singura de baza legitimitatii sale, pe cand Rusia va iesi intarita intrucat a castigat pornind cu sansa a doua.

Daca Rusia este in cele din urma invinsa, militar sau economic, conteaza mai putin, America nu va iesi din acesta lupta mai intarita. Este clar ca Rusia isi va vinde pielea scump iar o victorie ii va costa destul de mult pe americani. Avand interese inca nerezolvate prin Orientul Mijlociu si prin multe alte locuri pe planeta, Americii ii va fi din ce in ce mai greu sa faca fata tuturor fronturilor pe care le-a deschis tocmai pentru a-si satisface niste nevoi imediate fara a avea o imagine clara despre ce se poate intampla pe termen lung. Iar pe termen lung, la colt, e China.

Observ, cu satisfactie intelectuala, pentru placerea jocului, cum in criza din Ucraina China se declara de o neutralitate perfecta. Nu se baga, nu se implica, ca si cum Ucraina nu exista pentru ea. China a inteles ca Putin se va bate. Oricum va fi, America, principalul ei rival din Pacific, va iesi stramb din acest episod. Ba chiar si Rusia, oricat de intarita ar putea sa termine conflictul, tot va fi putin obosita... avand nevoie de ceva "masaj" chinezesc pentru a se reface.

Unde gresesc americanii? Repet acum a n-a oara: se impotrivesc destinului lor a carui implinire este in Pacific. Pana la Ucraina aveau toate datele necesare pentru a deveni nucleul si liderul civilizatiei pe care fostele colonii britanice au reusit sa ii dea nastere in Pacific. De aici incolo le va fi mult mai greu. In schimb nu reusesc decat sa aprinda scanteia unei noi lumi care se va crea in cele din urma aici pe ruinele vechiului Bizant si care va include in cele din urma toate zonele crestinatatii orientale, sau cel putin asa vad eu acum lucrurile. Poate ca nu-i deloc intamplator ca s-a fixat deja si o data pentru Sinodul pan-ortodox in 2016 care se va tine la Constantinopol (Istanbul) dupa mai bine de o mie de ani in care nu s-a mai intrunit. Eu cred ca este semnul ca o noua lume incepe sa se coaguleze aici la intrepatrunderea Balcanilor cu Asia, iar un catalizator pentru aceasta lume va fi Rusia, invinsa sau invingatoare in Ucraina.




______________________________________________
*America, adica ceea ce este cunoscut sub numele de Statele Unite ale Americii si nu continentul America.
**Europa, adica ceea ce numim indeobste Uniunea Europeana si nu continentul Europa

sâmbătă, 1 martie 2014

Daca as fi Vladimir Putin: Fuck the EU si chiar mai mult decat atat

Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului cu interceptarile facute de agentiile guvernului american asupra telefoanelor liderilor europeni, ca se si auzi ritos din gura Victoriei Nuland, "Fuck the EU". Nu cred, si nu sunt singurul, ca nu a vrut sa se auda. Nu e in spiritul american sa isi ascunda sentimentele. Putin le pasa ce cred ceilalti ca dezvaluie. Asa ca Victoria Nuland a spus-o clar. Si drept urmare europenii au fost dati deoparte imediat dupa ce si-au incasat-o de la ucrainieni la Vilnius. Au inteles cat de mici si neinsemnati sunt, adica niste slugi netrebnice si nepricepute cand vine vorba sa faca ei ceva pentru interesele americane.

Siria a fost o imbucatura care si acum mai sta in gatul lui Obama. Daca cineva s-a intrebat ce urmeaza sa faca americanii, iata ca Ucraina este acum raspunsul. Scenele acelea de impotenta a fortelor de ordine de la Kiev au fost un semnal la inceputul tulburarilor. Cand situatia a escaladat si cand pana si lunetistii lui Ianukovici s-au predat a fost mai mult decat pe fata ca acolo jos in strada au fost ceva mai mult decat oameni nemultumiti. O multime nepregatita nu se poate opune cu succes fortelor de ordine daca acestea nu sunt sabotate din interior fie macar de incompetenta. Ianukovici avea insa toate datele necesare pentru ca pana si oamenii lui sa-l paraseasca, rusii au gresit ca l-au sustinut pe el. Puteau, ma gandesc, ca la cat e de mare Ucraina aia, sa gaseasca pe altcineva.

Americanii au supralicitat mergand pana in curtea Rusiei si incercand sa-i fure poarta. Au scos-o din tatani, e drept, dar la fel au facut si cu Putin. Si el e scos din tatani. Acum, nu sunt sigur ce va face. E clar ca vrea sa rupa Ucraina daca nu o poate avea pe toata. Dar asta e prea brutal si prea direct. Desi i se potriveste, parca tulburarea asta singura nu are prea multe sanse sa-i aduca vreun avantaj. Nu stiu Putin ce va face, dar daca eu as fi el, ma gandesc ca s-ar putea intampla urmatoarele: Catalunia sa-si declare independenta fata de Spania, la fel si Scotia, poate chiar si Irlanda de Nord, fata de Marea Britanie; Belgia ar incerca inca o data sa se separe intre valoni si flamanzi, ca sa nu mai stie Bruxelles-ul a cui capitala este. Dar acestea sunt prea departe, asa ca ma gandesc ca s-ar mai putea intampla ca sarbii sa nu mai tina cont de granita cu Kosovo iar parlamentul sarb, sub o masiva presiune venita din strada, sa declare din nou ca detine controlul asupra Pristinei, hotarand trimiterea de trupe acolo. Iar maghiarii din Transilvania musai ar cere autonomie deplina, cam cum e acum in Crimeea, cu protectorat de la Budapesta, de data aceasta fiind insa foarte, dar foarte hotarati sa si obtina ceea ce revendica. Daca Putin n-a fost pregatit pentru ca toate acestea sa se intample, atunci e putin cam grav pentru el, ca doar nu-i de ieri in fruntea Rusiei si a ajuns acolo venind si din structuri.

Desigur, in urmatoarele saptamani, ca se intampla sau nu altceva, republicile musulmane din sudul Rusiei si de prin Caucaz vor exploda. Talibanii din Pakistan au cerut o sa ia o pauza (http://news.yahoo.com/video/taliban-announces-cease-fire-200548232.html) iar Cecenia atat asteapta, chiar daca cecenii de rand nu asteapta nimic. Si ma gandesc atunci ca ar fi de ajutor ca Putin sa declare si el ca este de acord cu pretentiile Chinei in Pacific si ca daca insulele acelea vor fi pricina de razboi intre China si Japonia, la primul glont american, va interveni si Rusia sustinand China. In fond, daca Obama se pronunta asupra independentei Ucrainei, de ce nu s-ar ingrijora si Putin de independenta Californiei sau, de ce nu chiar a Texasului. Sunt semne ca ar cam fi cazul:

http://bigstory.ap.org/article/court-school-can-ban-us-flag-shirts-safety

http://texnat.org/index.php/upcoming-events/g-4-4vknr62bmbsr83juucd552mau4@google.com_201403021900

Desigur, eu nu sunt Vladimir Putin si nimic din toate acestea nu se va intampla. Sau ar fi doar o pura coincidenta. Important este totusi ca si in acest scenariu alegeri prezidentiale in Romania nu vor mai avea loc.

P.S.
Sa zicem ca Europa sare in aer (desigur, din causa Rusiei). O multime de bani vor fugi din Europa aiurea in lume. Care in Statele Unite, care in Asia, in special in China, Indonezia si Vietnam, care - de ce nu - in Rusia, macar cei ai rusilor. Euro cade, dolarul salta bine. In economia americana intra din nou valuta, acum bani curati si sanatosi, netipariti de FED. Pretul la petrol si gaze naturale nu numai ca va creste, dar va creste in dolari, o moneda din ce in ce mai puternica. Rusia n-ar zice nici ea ca nu-i place.
Sarman continent nenorocit! Degeaba tine Europa coada pe sus cand a devenit dezirabil ca ea sa arda. Ce o va mai tine? Merkel? Hollande? Cine va mai auzi de ei... cine isi va mai aminti...



luni, 17 februarie 2014

Panait Istrati vs. Victor Hugo

Am aflat de curand de ce la 15 ani nu am putut sa-l citestc pe Panait Istrati. Nu imi placea deloc si am hotarat atunci ca nu merita sa citesc mai departe un singur rand din ce a scris braileanul. Avem in jur de 15 ani si la varsta aceea cautam in carti povestea lor, iar la Panait Istrati nu gaseam ceea ce voiam. Am gasit-o acum: povestea la Panait Istrati este chiar in personajele sale. De aceea Panait Istrati nu are nevoie de multe pagini pentru a spune povesti la fel de mari ca in romanele foileton. Nu trebuie sa cunosti nemijlocit faptele ci e suficient sa ajungi sa cunosti oamenii ca sa ajungi sa le intelegi si sa le cunosti viata.

Fara indoiala, Codin este un Jean Valjean autohton, lumea lor este insa in oglinda. Spre deosebire de cel original, Codin nu are de luptat o viata impotriva unui Javert fanatic, nu al datoriei, cum s-a spus, ci al preconceptiei despre felul neschimbator al omului, un om hotarat sa scape societatea de raul ce nu poate fi indreptat, un om extrem de principial, de-a dreptul obtuz, insa dispus in cele din urma sa inteleaga si sa-si asume vina intregii sale vieti; ci Codin are de infruntat o lume al carei singur principiu este domnia asupra momentului, o lume care nu este dispusa sa isi asume, nici ea nici cei care o compun, spre deosebire de Javert, vreo responsabilitate, vreun tel sau vreo recunostinta. Ca si Jean Valjean la Victor Hugo, cel care se schimba este Codin, dar in celalalt sens, in timp ce neschimbat ramane doar adversarul sau, lumea in care traieste. De remarcat ca Javert este totusi un om bun care staruie in greseala fara sa o inteleaga, sfarsind insa prin a o intelege, in timp ce lumea lui Codin este o lume rea care sfarseste facand paradoxal un bine omorand cu si din rautate raul pe care tot ea il nascuse dar mai ales il prefacuse.
Si la Hugo si la Istrati mor in final personajele in care se da o lupta interioara. Dar daca Hugo isi omoara pesonajul Javert, in mod simbolic omorand raul pe care acesta deja nu il mai putea face, lumea lui Istati omoara la propriu un Codin dispus din ce in ce mai mult sa se lase vrajit raul din ea. Javert moare pentru ca in lumea lui viata sa nu mai avea sens, in timp ce Codin este omorat pentru ca viata sa abia incepea sa aiba un sens in lumea in care traieste. Pentru Istrati, Javert este imposibil in timp ce Jean Valjean este declarat invins pentru ca lumea lui Istrati nu este spectatoare la drama pesonajelor, vazandu-si cumva de ale sale, nu personajele se implica in viata lumii ci lumea se implica in viata personajelor.

Nu ma pot opri sa fac si o paralela intre jupan Thenardier si Kir Nicola. Si in cazul lor situatia este inversata desi asemanatoare. Dar daca Thenardier este judecat de lume dupa ceea ce arata ca este, Kir Nicola este judecat de oameni dupa ceea ce sunt cei care il judeca. Iata de ce amandoi sunt niste ticalosi, dar substantial diferiti. Amandoi pastreaza aceeasi distanta intre ei si restul lumii dar, din nou, lumea este cea care face diferenta prin modul in care ea se implica in viata lor. Desigur, poate si datorita acestui fapt, Cosette nu poate exista in lumea lui Panait Istrati, caci suferinta Cosettei nu ar fi scapat unei lumi foarte atente la tot ce ar putea sa-i fie ascuns. Cosette insasi s-ar fi transformat prin contactul cu o astfel de lume care i-ar fi dat probabil destule ocazii de a nu mai fi Cosette.

Si daca lumea lui Victor Hugo este a sa in intregime, chiar daca inspirata, lumea lui Panait Istrati este de aceasta data o lume reala, care exista si care nu l-a citit pe Victor Hugo, dar inca mai traieste in noi si este la fel sau chiar mai mizerabila.

marți, 28 ianuarie 2014

Premisele unei dictaturi in Romania

Eu nu zic ca va fi. Dar este foarte posibil sa fie. Nu oricand, ci anul acesta dupa alegerile din noiembrie. Am mai scris despre asta aici (http://branza.blogspot.ro/2013/07/12-luni-de-libertate-scenariul-de-pe.html). Contextul nu este doar unul romanesc, este o increngatura de situatii si pozitii favorabile, interne si internationale, pentru o dictatura in Romania. Contextul acesta nu a aparut spontan ieri, este pregatit de zeci de ani, este urmarea unor constante politice la nivel international si national vechi de sute de ani. Nu voi incerca sa le demonstrez acum, ele sunt evidente si le-au vazut si altii (a se urmari linkurile de aici din postarea anterioara, pare ca am anticipat ceea ce altii au cheltuit ceva timp sa demonstreze). Acum doar voi prezenta posibilele consecinte ale acestei stari de fapt in care ne aflam.

Rusia are nevoie de culoarul format din Moldova si Tara Romaneasca pentru a-si urmari scopul ei de a avea iesire la Mediterana. Este esential pentru Rusia sa nu ramana izolata pe continent, iar iesirea din Marea Neagra, Bosforul, este controlata de Turcia, o tara nu tocmai prietena Rusiei, nici istoric, nici din perspectiva politicii de aliante. Oricate tratate internationale ar fi semnate in legatura cu Bosforul, la nevoie, Rusia stie prea bine, nu conteaza nici cat o ceapa degerata.

Implicarea istorica a Rusiei in politica balcanica are de fapt acest scop: deschiderea Rusiei catre sud, la Marea Mediterana. Tito (Iosif Broz) in 1948 si apoi Ceausescu s-au opus si interpus drumului Rusiei catre sud. Dupa ce Occidentul a trecut usor peste diferentele ideologice ce il despartea de Rusia - Sovietica la acea data - si s-a aliat cu aceasta impotriva Germaniei lui Hitler, acelasi Occident a dovedit ca ideologia insasi conteaza prea putin atunci cand interesele geopolitice o cer. Sprijinul acordat de occidentali lui Tito si lui Ceausescu a trecut peste scrupulele de natura ideologica, ba chiar si peste cele de alianta politico-militara tocmai pentru ca servea unor interese contrare Rusiei si ii bloca acesteia culoarul moldo-valah si iesirea la Marea Adriatica si, deci, la Mediterana.

In momentul in care s-a dovedit ca sistemul comunist este un drum infundat, Rusia s-a gandit probabil sa-si renegocieze pozitia cedand Berlinul si centrul Europei contra deschiderii catre sud. Parea un schimb reciproc avantajos, Europa avea nevoie de partea sa lipsa, SUA avea nevoie sa faca o concesie Germaniei, ceva mai mult decat declaratia "Ich bin ein berliner", iar Rusia urma sa-si primeasca fructul oprit. N-am fost acolo, dar la Malta aproape sigur pentru asta au batut palma Gorbaciov si Bush senior. Fiecare si-a spus dorinta si nici unul dintre ei nu s-a opus.

Sigur, mai erau unele bariere de trecut. Prima s-a numit Romania lui Ceausescu. Gorbaciov a facut vestita sa vizita in Romania unde a vrut sa afle daca Ceausescu era dispus sa faca si el parte din conventia de la un nivel mult mai inalt. Daca nu el, atunci poate Romania. Rusia voia sa se asigure ca aici nu mai are piedici. Dar daca sunt... atunci e bine de stiut ca Rusia nu are nevoie de Transilvania pentru a-si asigura culoarul moldo-valah catre sudul Dunarii. Drept raspuns Ceausescu a inceput sa spuna ceva de raptul Basarabiei. Asa ca "Revolutia" a inceput la Timisoara, declansata de un pastor maghiar si a continuat ceva mai tarziu cu revolta ungurilor de la Targu Mures si intoxicarea de presa la nivel international numita Mihaila Cofariu.

In aceasta cheie, multe din enigmele lui decembrie 1989 isi gasesc justificarile si motivatiile. Agenturile straine pomenite de Ceausescu au fost reale si se intelege de ce generalul Milea s-a sinucis. Nu exista militar roman (hai poate unu-doi rataciti) care sa nu il fi apreciat la superlativ pe generalul Milea, Ministrul Apararii din decembrie 1989. L-ar fi urmat fara gres sau ezitare si toti stiu in sinea lor ca Armata Romana ar fi opus rezistenta oricarei intrari pe teritoriul Romaniei a armatelor rusesti. Insa dupa sinuciderea lui Milea, urmatorul ministru la Apararii, Nicolae Militaru a cerut explicit interventia trupelor rusesti in Romania. Multe din "accidentele" revolutiei pot fi explicate astfel, in armata erau multi care nu ar fi ascultat ordinele lui Militaru si o razmerita in Armata a fost atunci la un pas sa se intample. Banuiala ca unele dintre trupe ar fi ascultat de comanda lui Militaru a facut victme in randul soldatilor in decembire 1989 si nu lipsa de comunicare sau degringolada. Nicolae Militaru a si fost demascat apoi ca fiind agent sovietic (pentru cei mai tineri, agent al rusilor).

Nu stiu in ce fel, dar cumva, Ion Iliescu a reusit sa pastreze atunci Romania intreaga. Si apoi, ceva s-a intamplat. Romania i-a facut pe occidentali si mai ales pe americani sa inteleaga ca pot sa nu isi tina angajamentul de la Malta. Nu din vina lor ci din vointa noastra. Vointa noastra ar putea sa schimbe planurile celor mari (a cata oara in istorie!?) inclinand balanta catre unul dintre cei alesi de noi. Din punctul nostru de vedere, culoarul rusilor catre Mediterana este inchis si nu vrem sa il deschidem asa, pur si simplu. Cu rusii ne-am mai fript noi de-a lungul vremurilor.

Si atunci lucrurile s-au schimbat. Greu, pentru ca intelegrea era totusi intelegere, dar si vointa libera a statelor trebuie macar de ochii lumii respectata, Romania a ramas intreaga si a trecut cu arme si bagaje in tabara cealalta.

Dar, Romania are o lunga istorie in care si-a schimbat optiunile in functie de felul in care intrepreta politic momentul istoric. Germania stie asta mult prea bine si Germania este cea care conduce astazi Europa. Asa ca Occidentul s-a asigurat ca si in cazul in care Romania defecteaza, Rusia tot nu ajunge la Mediterana: razboiul din Iugoslavia s-a incheiat cu inchiderea Serbiei - aliatul istoric al Rusiei - pe continent in Peninsula Balcanica, fara deschidere la mare, fara iesire la Mediterana. Apoi, Romania este tinuta in sah cu spectrul ruperii de Transilvania in cazul in care are cele mai mici semne ca ar putea sa defecteze. Daca tot ne-am predat, atunci trebuie sa o fi facut complet. Solul, subsolul si toata economia care a prezentat interes nu ne mai apartine ci s-a dat in schimbul apartenentei noastre la blocul vestic numit Uniunea Europeana. Restul, cat a mai ramas, a fost dezafectat si distrus, in cazul cel mai fericit vandut la fiare vechi. Nimic din ce mai e in Romania nu mai e al nostru. O razgandire a Romaniei in privinta taberei din care face parte ar fi un dezastru pentru Romania: teritoriul injumatatit, economia distrusa, poporul saracit si adus la sapa de lemn, dependenta totala de vest sau est in ceea ce priveste resursele, chiar daca sunt pe teritoriul nostru. Occidentul s-a asigurat ca daca tot si-a incalcat angajamentele, orice fisura in sistem ar costa foarte scump pe cel care o face. (Mai e ceva ce inca nu au reusit sa ne faca sa vindem, sau sa privatizam, cum se zice acum: Portul Constanta. De aici si felul in care Radu Mazare si Nicusor Constantinescu sunt urmariti de ceea ce se numeste la noi justitie)

Altfel, angajamentul occidentului imi pare a fi total: nu poti sa iti incalci angajamentele cu jumatati de masura, daca o faci, o faci total. Si pentru ca ei stiu ce fel de tara este Romania, si-au luat masuri de siguranta. Pentru ca daca un agent sovietic ca generalul Militaru a putut ajunge ministru al Apararii, atunci cu siguranta agenti rusi care pot ajunge in functii importante in Romania mai sunt; pentru ca Romania a dovedit ca isi pastreaza aceeasi meteahna de a se razgandi brusc in ce barca vrea sa fie atunci cand Calin Popescu Tariceanu ca prim-ministru liberal si ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, au hotarat de pe o zi pe alta sa retraga trupele romane din Afganistan; pentru ca in continuare cei care tin in mana deciziile politice in Romania dovedesc ca se pricep foarte bine sa isi aranjeze jocurile in spatele usilor inchise, fara sa anunte pe nimeni.

Si atunci singurul care da raportul din timp in legatura cu ce vrea sa faca si singurul care a jucat total in favoarea intentiilor vestice in Romania a fost sau a lasat sa se inteleaga ca este Traian Basescu. Si nu o spun eu, o arata presa zilnic, Traian Basescu este departe de a fi un tip corect, dimpotriva, atat el cat si familia lui sunt in multe cazuri la fel de penali sau mai penali decat Adrian Nastase. Dar, spre deosebire de acesta, are inca suportul total al celor care detin astazi Romania. A inteles ca razgandirea tipic romaneasca nu face bine si a fost un slujitor loial al celor care l-au pus unde se afla. (De asta il si incomodeaza atat de mult zgomotul din presa despre notariatul fiicei sale si afacerile Gazprom in Romania, aici ar putea fi calcaiul sau).

Si acum sa punem laolalta cei doi vectori: Occidentul nu este interesat de democratia din Romania sau de locuitorii acestei tari decat in masura in care poate castiga ceva de pe urma lor. Interesul lor este ca noi si resursele noastre sa fie in transeea lor si pana acum garantul acestui lucru s-a numit pentru ei Traian Basescu. Si inca se mai numeste. Nu l-ar fi trimit Victoria Nuland pe Traian Basescu in Israel cu nici o misiune daca nu ar fi prezentat inca incredere. Iar Traian Basescu tine foarte mult ca el si familia lui sa nu ajunga colegi de celula cu Adrian Nastase. Si cum sunt unii care ii numara deja zilele pe care le mai are de petrecut la Cotroceni, cred ca Traian Basescu s-a si gandit deja la felul in care ar putea sa si le prelungeasca.

Daca premisele se vor transforma in fapte, intelectualii "de dreapta" vor avea mult de lucru si vor fi fericiti cel putin un timp pentru ca vor fi in fruntea bucatelor. Misiunea lor este si va fi sa justifice ideologic faptele penale ale lui Traian Basescu si ale celor care il insotesc. Eu vreau doar sa spun ca istoria are rezultante foarte concrete in viata de zic cu zi. Iar istoria va consemna probabil, inca o data, a cata oara oare, cum clasa politica romaneasca, corupta, e foarte adevarat, dar foarte patrioata, prin unul din reprezentantii ei de seama a salvat statul roman, batandu-si joc de cetateni si de dreptate.

Acum, ca sa revin la fraza cu care am inceput, eu nu zic ca asa va fi, dar ma gandesc ca poate sa fie.

duminică, 19 ianuarie 2014

Ce s-a întâmplat cu Dacia până la descălecarea ţărilor române

De la retragerea romanilor în 271 şi până la descălecarea ţărilor române (1330 – Ţara Românească şi 1359 – Moldova) sunt ceva mai mult de 1000 de ani în care nu ştim mare lucru despre ce s-a ales din Dacia. Acest lucru poate fi un mister pentru cei care caută dovezi nemijlocite, însă istoria nu este ca un proces dintr-un tribunal american, acceptă şi dovezi circumstanţiale sau teorii comparative. Coerenţa şi plauzibilitatea explicaţiei sunt foarte importante pentru a pune în legătură piesele disparate ale puzzle-ului dovezilor istorice. Dacă acestea nu pot forma ele însele un tot coerent, este necesara intervenţia celui care cercetează, care pe baza unor cunoştinţe generale şi a circumstanţelor istorice, precum şi a unor dovezi indirecte, cum ar fi comparaţiile sau analogiile, trebuie să umple golul lăsat de lipsa documentelor.
Din această perspectivă metodologică, teoriile maghiare ale pământului nelocuit ar putea fi justificate, dar nu neapărat şi acceptate atât timp cât nu ţin cont de toate circumstanţele şi dovezile colaterale. Totuşi, nu combaterea acestora este scopul meu aici de faţă cât mai degrabă încercarea de a da un alt răspuns, încă nedat, la întrebarea din titlu.
Cred că dacă vrem să înţelegem ce s-a întâmplat după retragerea aureliană, trebuie mai întâi să înţelegem cucerirea romană, ce i-a îndemnat pe romani să cucerească Dacia şi cum au considerat ei să stăpânească acest teritoriu. Dacă înţelegem ce a putut să-i determine pe romani să renunţe la o linie de graniţă uşor de apărat: Dunărea, aventurându-se în teritorii greu de stăpânit, atunci vom putea să înţelegem mai uşor cele întâmplate în teritoriile cucerite.
Romanii au cucerit Dacia din două motive mari, cam toata lumea este de acord cu ele: nevoia de aur pentru a acoperi cu monedă nevoile crescânde ale unui Imperiu din ce în ce mai mare, aflat – dovedindu-se apoi – chiar la apogeul întinderii şi măreţiei sale şi asigurarea graniţelor de nord-est. Chiar înainte de domnia împăratului Domitian regii daci aveau încheiate alianţe cu Imperiul Roman. Însă în cazul unui stat mărginaş imperiului, o astfel de alianţă nu poate fi decât un tratat de vasalitate, nicidecum o înţelegere între egali. Cine putea să fie egalul Romei?
Ca în orice relaţie de vasalitate, pe lângă obligaţiile reciproce, fie de natură militară, fie de natură pecuniară sau de altă natură, suzeranul exercită asupra vasalului său şi o influenţă culturală şi politică. Lucrul acesta se verifică şi în cazul Daciei. Dacă la început, prin influenţa pe care o aveau puternicele cetăţi-colonii greceşti, dacii au adoptat în singularele lor scrieri alfabetul grecesc, mai apoi, după ce coloniile greceşti au intrat în stăpânirea romanilor şi odată cu încheierea alianţelor dintre daci şi romani, scrierea a fost făcuta cu litere latine. S-a trecut astfel de la zidul inscripţionat cu litere greceşti descoperit de Constantin Daicoviciu (conţinând cuvântul ZΠP) la Sarmizegetusa la vasul de lut pe care scrie DECEBALVS PER SCORILO.
Dacia apare astfel ca un stat vasal Romei, mărginaş culturii elenistice, dar cu o populaţie de familie tracică, conform lui Herodot, şi cu o limbă şi cultură proprie după cum mărturiseşte Ovidiu în descrierea Tomisului, oraşul în care şi-a trăit exilul. Nu rareori s-a întâmplat de-a lungul istoriei ca statele sau principatele vasale să se implice în luptele politice intestine ale statului suzeran. Nici nu putea fi altfel, relaţiile dintre suzeran şi vasal sunt biunivoce, orice vasal având interese nemijlocite la vârful puterii statului suzeran. Acelaşi lucru l-a făcut şi statul dac, mai întâi prin regele Burebista şi apoi prin “strămoşul Decebal. Mai ştim şi că Decebal trecea frecvent Dunărea, mai ales iarna când era îngheţată şi prăda cetăţile şi pe supuşii Romei de pe malul sudic al fluviului.
Implicarea activă a regilor daci în luptele pentru succesiunea la tronul Romei şi încălcarea frecventă a tratatelor de vasalitate de către daci este semnul clar că împăraţii romani nu puteau avea încredere în asemenea vasali, care, ca orice vasal, erau obligaţi să-l apere pe suzeran de năvălirile duşmane, nicidecum să-i creeze în plus probleme de siguranţă şi securitate. Din acest punct de vedere cucerirea romană se justifică tocmai prin faptul că romanii aveau nevoie de o pacificare a malului stâng al Dunării şi de o zonă care să devină tampon între barbarii din nord-est şi lumea civilizată romană. Pentru aceasta aveau nevoie de o administrare romană a Daciei şi a resurselor ei, inclusiv umane, şi o supunere necondiţionată a unui popor aşa de rebel cum se arătau a fi dacii. Astfel, doar o victorie militară nu se arată a fi fost de ajuns, ci cucerirea trebuia să fie deplină, cu implicaţii sociale, iar romanii au depus eforturi chiar în acest sens după cum arată dovezile arheologice.
Şi atunci, răspunsul la întrebarea de ce s-au retras în anul 271, dincolo de argumentele imediate de tip justificativ, capătă o nouă dimensiune: romanii s-au retras pentru că zona numită Dacia prezenta siguranţă, era pacificată şi în mod natural vasală imperiului, deci cu o viaţă socială dependentă de Roma şi cu posibilitatea de a trăi atât militar cât şi economic în mod autonom. Că dacii au rămas păzitorii graniţelor romane o vedem şi din statuile de pe Arcul lui Constantin din Roma, unde sunt prezentaţi ca nişte războinici păzitori ai porţii de intrare, arcul.
Foarte probabil, firesc chiar, este ca o astfel de sarcină să aibă nevoie şi de o recompensă pe măsură. Nu poţi fi păzitorul graniţei fără să ai un statut onorant în imperiu. O astfel de poziţie care implică sacrificii trebuie recompensată cel puţin printr-un statut special acordat celor care sunt desemnaţi să apere hotarele, care să fie o recunoaştere publică a rolului lor important. Ar fi posibil ca administraţia romana din Dacia să fi încurajat formarea unor detaşamente compuse din populaţia locală care să participe la apărarea graniţelor Imperiului, în schimbul promisiunii cetăţeniei romane? Nu ar fi neobişnuit, s-a mai folosit de-a lungul istoriei. Cum altfel s-ar putea explica prezenţa dacilor ca daci şi nu ca soldaţi romani pe Arcul lui Constantin din Roma? Astfel, declarându-se romani – romanum sum – dacii se refereau de fapt la statutul lor juridic – real sau promis – şi nu la etnie, concept în fapt inexistent în acele timpuri. Aceasta este începutul originii poporului român, statutul juridic de cetăţeni romani al locuitorilor acestui teritoriu.
Vasalitatea statului dac faţă de Imperiul Roman este o cheie foarte importantă pentru înţelegerea lucrurilor. Burebista nu s-ar fi implicat în luptele politice interne ale Romei dacă nu ar fi avut acest statut şi, deci, interese directe faţă de succesiunea politică de acolo. O demonstrează nenumărate fapte istorice de până atunci şi de atunci încoace că doar cei aflaţi în această relaţie de vasalitate se implică în luptele politice interne ale metropolei, în urma sprijinului lor faţă de o partidă sau alta primind la schimb legitimitate la ei acasă şi susţinere. Faptul că Burebista avea nevoie de aşa ceva din partea Romei este demonstrat chiar de asasinarea sa de către nobilimea dacă după ce partida susţinută de el - Pompei - în luptele interne ale Romei pierde în faţa lui Cezar. Cezar însuşi plănuieşte o campanie de pedepsire împotriva lui Burebista, însă moartea tragică a regelui dac arată pierderea autorităţii şi legitimităţii în faţa supuşilor săi odată cu pierderea luptei politice pentru preluarea puterii la Roma. De altfel, chiar înţelegerea încheiată de Burebista cu Pompei ne spune clar despre ce fel de relaţie este vorba între Roma şi regatul dac: Burebista acordă sprijin miliar lui Pompei în schimbul recunoaşterii de către acesta a autorităţii lui Burebista în interiorul graniţelor regatului său. Intenţiile lui Cezar de pedepsire a regelui dac vin să întărească adevărul acestei relaţii de vasalitate, căci nu poţi pedepsi decât un supus rebel. Moartea lui Burebista nu are o cauză anecdotică, aşa cum i se atribuie, anume drept răzbunare pentru tăierea şi incendierea viilor, ci este o măsură luată de nobilii daci pentru a se apăra de o incursiune de pedepsire a armatei romane în urma căreia averile le-ar fi putut fi afectate şi totodată modul lor de a-şi reafirma vasalitatea faţă de Roma. Vom regăsi din nou acest comportament un mileniu şi ceva mai târziu atunci când domnitorii ţărilor române vor fi maziliţi şi ucişi din iniţiativa marilor boieri care vor prefera să-şi (re)afirme vasalitatea lor şi a ţării faţă de Poartă pentru a-şi putea păstra privilegiile şi poziţia.
Mai târziu, în timpul lui Decebal, se reînnoieşte statutul de vasalitate a regatului dac printr-un tratat încheiat de Decebal cu Domitian în urma războiului din anii 86-89, în care a avut loc renumita bătălie de la Tapae.
De ce insist asupra acestei vasalităţii? Mai întâi, vasalitatea înseamnă că există deja o relaţie între statul dac şi cel roman înainte de cucerirea romana definitivă din 106. Mai mult, comportamentul clasei conducătoare dace în situaţia dată de vasalitate explică totodată şi hotărârea de a cuceri Dacia şi preluarea controlului în mod direct asupra acestui teritoriu. Explică apoi şi procesul de romanizare care, după părerea mea, nu a fost unul firesc după cucerire şi dă indicii asupra scopului pentru care a fost demarat acest proces de romanizare. Poate că adevăratele motive nu sunt menţionate nicăieri însă documentele şi faptele istorice arată care au fost deciziile celor care au făurit istoria la un moment dat, pe când procesele cognitive care au stat în spatele acestor decizii sau hotărâri rămân ascunse. Totuşi, în lipsa unor jurnale sau autobiografii sincere, putem să le refacem noi urmând o schemă logică care să acopere faptele în mod firesc şi coerent. Este ceea ce încerc să fac şi eu mai departe.
Pentru a se declanşa un proces de romanizare prima condiţie este ca populaţia autohtonă să nu fie romanizată deja. Nu voi insista aici asupra teoriei proto-latinităţii dacilor, este suficient să amintesc faptul că poetul exilat Ovidiu menţionează limba dacilor (geților) ca fiind diferită de cea a grecilor şi a sa personală, lăudându-se chiar că a reuşit să înveţe limba dacilor suficient de bine încât să compună poeme în această limbă spre desfătarea anturajului său tomitan. Relaţiile de vasalitate, stăpânirea directă a unor provincii locuite de daci – Moesia, Dobrogea de astăzi – sunt argumente pentru a arăta că romanitatea nu era o lume străină pentru daci. Dacii foloseau monezile romane, aveau schimburi comerciale şi culturale cu lumea elenistică dominată de greci şi mai apoi de romani, iar vasalitatea presupunea prezenţa nemijlocită a unor trupe romane pe teritoriul Daciei înainte de războaiele din 101 – 102 şi 105 – 106 chiar şi la curtea regelui Decebal. Presupun deci că limba latină nu era chiar necunoscută dacilor, cel puţin în rândul clasei conducătoare şi a celor care se ocupau de negoţ.   
Mă îndrept apoi către unele indicii pe care le putem găsi şi în realităţile zilei de astăzi, pentru a vedea care este însemnătatea limbii latine pentru populaţia dacă trăitoare în nordul Dunării. Unul dintre acestea este cântecul popular ardelenesc binecunoscut “Noi suntem români”, iar alte indicii le găsim în principalul obiect al discordiei între români şi maghiari şi criteriile identitare după care se recunosc românii.
Din cântecul popular amintit aflăm că roman este totuna cu român şi că romanii/românii sunt stăpâni pe acest teritoriu. Nu este important când a fost compus acest cântec, ci important este că el transmite astăzi o idee foarte veche dar rămasă vie în legătură cu cei care sunt stăpânii acestor locuri, anume romanii şi implicit urmaşii lor, românii. În ceea ce priveşte principala problemă pe care o au românii în relaţiile lor cu maghiarii din Transilvania şi nu cu maghiarii în general, aproape toţi românii sunt instinctual de acord că faptul de a nu li se vorbi în limba română este cel mai deranjant, în special atunci când tonul sau poziţia maghiarului este de superioritate. Practic, un român va fi mai fericit sa fie înjurat de un maghiar în limba română decât să fie lăudat de acesta în limba maghiară! Vom înţelege poate mai uşor acest fenomen paradoxal dacă ne vom gândi că cele doua elemente principale care compun identitatea românească sunt limba română şi credinţa creştină ortodoxă (limba oficială și religia oficială în Imperiul Roman de după Constantin cel Mare!). Nu putem concepe un român care nu vorbeşte limba română. Când un fotbalist pleacă să joace în afara ţării, primul lucru la care sunt atenţi suporterii şi restul publicului este dacă mai vorbeşte corect limba română. Dacă un negru african sau un asiatic vorbeşte limba română fluent şi este cunoscut ca fiind creştin, dacă se poate chiar ortodox, orice român, dincolo de mirarea de început, nu va avea reţineri de a-l socoti pe acesta român deplin. Vedem întâmplându-se acest lucru în cazul multor metişi mulatri sau chiar a unor emigranţi sosiţi în România şi care ajung să vorbească limba română şi chiar să se convertească la religia noastră. Originea rasială, trăsăturile feţei sau alte semne exterioare nu contează cu adevărat în crearea identităţii de român. Există multe cazuri de români care au ca strămoşi, chiar pe linia bunicilor, evrei, sârbi, greci, unguri, bulgari etc. dar care nu sunt pentru aceasta consideraţi de cei din jurul lor mai puţini români şi chiar ei se consideră români deplini trăind sufleteşte împlinirile şi neîmplinirile care vin din acest statut. Atât de importantă este limba în auto-definirea noastră ca români, încât am întâlnit chiar şi evrei 100% care vorbeau despre ei ca fiind români şi simţind la unison cu noi ceilalţi români. Cel mai probabil de aici şi derivă atitudinea maghiarilor din România faţă de limba română, ei ştiu instinctiv că din momentul în care vor vorbi în limba română, originile lor vor mai conta prea puţin în ceea ce-i defineşte.
Care ar fi, deci, izvorul acestei legături între limba română, credinţa creştină şi calitatea de a fi român şi în consecinţă stăpân în acest loc? Toate cele trei realităţi amintite mai înainte, pentru a putea coexista au nevoie de un punct comun din care să se tragă. Statutul juridic de (cetăţean) roman al populaţiei dacice le poate explica perfect. Ştim că cetăţenia romană oferea celor care o aveau drepturi şi libertăţi pe întregul cuprins al imperiului şi, de asemenea, o oarecare imunitate în rest. Oriunde ajungea un cetăţean roman reprezenta şi ducea cu el puterea Romei, având susţinerea ei. Dar, foarte important, în interiorul graniţelor doar cetăţenii romani aveau garantat dreptul de a stăpâni pământuri. Să vedem ce s-a întâmplat din punct de vedere demografic odată cu cucerirea romană.
Înainte de cucerirea romană, populaţia Daciei a fost estimată la aproximativ 500 000. În urma războaielor cu romanii din 101 – 102 şi 105 – 106 au murit în lupte sau au fost luaţi în robie cam 10% din populaţie şi tot atâţia soldaţi romani au fost încartiruiţi în teritoriile ocupate, aproximativ 50 000 de oameni, bărbaţi. Numărul de coloni şi al celor din administraţie nu este cunoscut dar el vine să se adauge la numărul soldaţilor, iar povestea cu bărbaţii romani şi femeile dace care ar sta la baza formării poporului român pare a avea baze destul de reale. Soldaţii înşişi odată lăsaţi la vatră deveneau coloni la rândul lor, primind pământuri spre stăpânire în Dacia pentru ei şi urmaşii lor, urmaşii lor fiind tot cetăţeni romani. Dar romanii care au colonizat Dacia venind aici şi cumpărând pământ, cei care s-a stabilit aici ca făcând parte din administraţia romană, dar nu în ultimul rând soldaţii romani, nu erau romani din Roma, ci erau veniţi din toate colţurile imperiului. Limba latina era aşadar pentru ei un fel de lingua franca, singura în care aveau posibilitatea să se înţeleagă. Chiar dacă nu sunt dovezi, putem să considerăm că Roma a încurajat foarte mult romanizarea noilor teritorii cucerite, inclusiv prin limbă, având drept indiciu faptul că toate templele dacilor au fost dărâmate în timp ce alte temple ale zeităţilor romane au fost construite.
Nu le stătea în fire romanilor să facă acest lucru, de obicei ei respectau religiile şi zeii popoarelor pe care le cucereau şi chiar îi adoptau, ajungând să construiască temple ale acestor zei şi în alte părţi ale imperiului, preluând cultul şi religia. Singurul precedent îl găsim în arderea şi dărâmarea Templului din Ierusalim, în urma războiului cu iudeii din anul 70. Să vedem de unde vine această asemănare şi ce a rezultat din ea.
Primul lucru care sare în ochi este monoteismul dacilor, asemănător monoteismului iudeilor. Ştim că unul din vehiculele de păstrare a limbii unui popor este religia sa şi observăm asta până astăzi când vedem cum poporul evreu şi-a păstrat limba datorită religiei sale, la fel cum arabii îşi răspândesc limba lor prin Coran. Romanii au distrus astfel odată cu templele şi interzicerea cultului lui Zalmoxe şi limba dacilor dar şi obiceiurile lor războinice de care se temuseră atât de mult înainte şi care făceau din daci un popor nărăvaş şi atât de puţin previzibil din punctul lor de vedere. Romanizarea Daciei a fost aşadar o politică de stat imperială, iar semnul că aşa a fost este chiar dărâmarea templelor dacilor şi dispariţia religiei lui Zalmoxe. Imediat după cucerirea romană nu s-a mai auzit nimic de ea.
Avem aşadar până acum două momente din timp acoperite: înainte de cucerirea romană, Dacia era un stat vasal Romei în capitala căruia şi nu numai acolo, dar şi în oraşele mai importante, se cunoştea limba latină; în timpul cuceririi romane avem o dezrădăcinare forţată şi programată a populaţiei autohtone, atât la modul fizic, prin luarea în robie şi transferul de populaţie alogenă, dar şi cultural prin oprirea de la săvârşirea cultului religiei poporului dac şi ştergerea oricăror urme a acestei religii; după toate acestea rămâne să vedem ce a însemnat limba romană (adică latina) pentru cei rămaşi aici după retragerea aureliană şi cum a reflectat ea poziţia lor faţă de Imperiul Roman.
Nu sunt dovezi scrise, desigur, dar un caz mult mai apropiat în timp ne poate da indicii. Mă refer aici la secui. Ca şi dacii, au fost învestiţi cu misiunea de a apăra graniţele unui imperiu. În 1348 avem dovada clară că ei erau consideraţi şi se considerau o naţiune”, mai exact, un popor, distinct de restul ungurilor. Cu siguranţă aveau origini comune, dar important este că se socoteau separat. Ceea ce a atras atenţia a fost faptul că ei au trăit şi au fost colonizaţi iniţial în zone locuite de români, însă nici până în ziua de astăzi nu s-au amestecat cu românii şi nu le-au preluat obiceiurile sau religia. Dimpotrivă, secuii au păstrat cea mai curată, se pare, limbă maghiară. Actul numit Unio Trio Nationum ar putea da o explicaţie acestui fapt.
Prin Unio Trio Nationum se certifică şi consfinţesc privilegiile şi drepturile a trei stări, nobilimea, locuitorii burgurilor şi a secuilor. Nobilimea era asimilată celor de neam maghiar şi religie catolică; locuitorii burgurilor erau prin natura lucrurilor de neam saxon, germani; iar secuii erau colonii de la marginea imperiului consideraţi oameni liberi, lipsiţi de servituţi senioriale, precum şerbii. Cum în majoritatea lor covârşitoare şerbii erau de neam români, orice amestec cu aceştia era natural privit ca o scădere de statut, iar orice imitaţie era de ocolit. Putem înţelege acum de ce limba secuilor s-a păstrat atât de curat maghiară iar amestecul populaţiilor nu s-a făcut. Limba în sine devenea semnul statutului social, de om liber.
Nu există nici un motiv să credem că acelaşi mecanism n-a putut lucra şi în cazul limbii românilor. Cum pe vremea aceea nu se făceau carduri de identitate, limba vorbită fluent, colocvial şi în familie era un semn destul de puternic al apartenenţei la Imperiu şi o marcă a statutului juridic şi social al persoanei vorbitoare. Abia că retragerea aureliană ar fi putut chiar sa accentueze folosirea limbii latine drept reacţie. Golul de legitimitate lăsat de plecarea autorităţilor romane în 271 nu putea fi umplut, dar folosirea pe mai departe a limbii latine de către noile oficialităti, oricare ar fi fost ele, putea să menţină iluzia prezenţei imperiale şi implicit ordinea socială. Nu-i de mirare că pe teritoriul Daciei nimeni nu s-a grăbit să înfiiţeze un alt stat, unul sau mai multe. Noii stăpâni nu aveau cum să îşi legitimize puterea în afara Romei, care acum se afla la sud de Dunăre. Practic, oricine ar fi stăpânit ceva în Dacia o putea face doar în calitate de vasal al Imperiului şi supus al acestuia. Sursa libertăţii juridice venea de acolo şi în consecinţă confirmarea statutului social. De ce ar fi vorbit atunci dacii alta limbă decât cea romană? Şi aş adăuga: în condiţiile în care limba latină era oricum vorbită sau cel puţin cunoscută de elita conducătoare a dacilor de câteva sute de ani… Astfel de fenomene de uitarea propriei limbi s-au mai întâlnit în istorie, de exemplu negrii americani la a doua generaţie după sosirea lor pe noul continent ca sclavi nu mai vorbeau limbile native; sau a se vedea vikingii cuceritori ai ţinutului francez al Normandiei (numit astfel după cuceritori), care de la prima năvălire în anul 878 şi până în 1066, anul bătăliei de la Hastings în care ducele lor William a dobândit tronul Angliei, au adoptat atât de bine limba franceză uitând-o pe a lor, încât au impus franceza ca limbă a monarhiei engleze până la revoluţia lui Oliver Cromwell şi decapitarea lui Charles I în 1648.
Totuşi, nu sunt izvoare despre românii din Dacia de la Retragerea Aureliana şi până la descălecarea statelor române? Puţine, dar sunt. Să vedem ce spun aceste izvoare despre populaţia de pe actualul teritoriu al României.
Știm despre Împăratul Iustinian cel Mare că s-a aliat cu poporul care locuia între Carpaţi şi Dunăre pentru a stăvili înaintarea anţilor, un popor migrator, cel mai probabil din neamul slavilor. În cele din urmă, a negociat chiar cu anţii stabilirea lor în jurul cetaţii Turris, la nord de Dunăre, loc care, deşi părăsit de romani şi jefuit de localnici, încă mai aparţinea de Imperiu.
Sunt mai multe lucruri pe care le putem desprinde de aici. Mai întâi, Iustinian s-a aliat cu poporul aflat la nord de Dunăre. Împăratul nu s-a aliat cu vreun rege local sau alt conducator, ci direct cu poporul, ceea ce înseamnă că la nord de Dunare nu era organizat nici un stat, nu existau conducători legitimi care să aibă supuşi şi administraţie, deşi exista acolo un popor având totuşi o viaţă organizată din moment ce se putea încheia o alianţă sau vreo altă înţelegere cu el. Încheind o alianţă cu Imperiul Roman – Bizantinîi spunem noi astăzi – poporul de la nord de Dunăre dovedeşte că recunoaşte autoritatea şi legitimitatea împăratului roman din moment ce îşi oferă serviciile punându-se în slujba lui. De asemenea, poporul este obligatoriu sedentar la acea dată din moment ce preferă o alianţă cu Imperiul împotriva migratorilor, având împreună un scop comun, oprirea acestora din urmă.
Apoi, aflăm că, deşi părăsite, cetăţile de la nord de Dunăre erau considerate de romani ca aparţinându-le. Evident, ele nu le mai puteau aparţine “de facto” şi atunci singurul mod în care mai puteau considera că sunt încă deţinătorii acelor cetăţi este “de jure”. Romanii considerau că legea lor funcţiona şi dincolo de graniţele Imperiului pe un teritoriu pe care odată îl stăpâniseră. Surpriza vine însă nu din ceea ce consideră romanii, ci din ceea ce se întâmplă cu adevărat, anume că anţii chiar se aşează pentru o vreme în locul ce le-a fost indicat de către Iustinian fără să apară vreo problemă cu poporul de la nord de Dunăre şi care nu era străin de cetatea Turris şi împrejurimi din moment ce aceasta fusese jefuită de “localnici”. Practic, legea romană funcţiona şi autoritatea împăratului era intactă într-un teritoriu părăsit deja de 300 de ani de administraţia romană.
Ceva mai târziu, dar înainte de descălecareaţărilor române avem parte de o nouă întâmplare menţionată de istorici. La sfârşitul secolului XII, după înfrângerea lui Manuel Comnenul la Myriokephalon (1176), acesta îşi întemniţează varul, pe Andronic Comnenul timp de mai mulţi ani, din motive de familie. Andronic Comnenul reuşeşte în cele din urmă să evedeze şi fuge la nord de Dunăre cu intenţia de a se refugia în ceea ce la vremea respectivă se numea Rusia poloneză. Dar când ajunge în apropiere de oraşul Halici este prins de un detaşament de vlahi, aceştia făcând cu el calea întoarsă pentru a-l preda la Constantinopol. În cele din urmă, Andronic Comnenul reuşeşte încă o dată să scape şi ajunge la Kiev, dar acest lucru este mai puţin important pentru ceea ce interesează aici.
Interesant mi se pare că se menţionează “un detaşament de vlahi”. Nu este foarte clar dacă “vlahi” se referă la etnia celor care umblau pe drumurile de la marginea Imperiului în formaţie militară sau vlahi” este un termen care desemnează o funcţie sau o ocupaţie, cum mai târziu se putea vorbi în Moldova de un detaşament de plăieşi. Un lucru se observă însă foarte clar din această menţionare, anume că vlahii din acel detaşament erau un fel de poliţie de frontieră a Imperiului Bizantin. Or mai fi fost şi alte detaşamente de acest fel? Nu se spune nicăieri, dar de ce ar fi fost numai unul, şi anume acela? Mai normal ar fi să tragem concluzia că vlahii îşi asumaseră sau le fusese delegat rolul de grăniceri ai Imperiului. Nu contează dacă iniţiativa îndeplinirii acestei funcţii aparţine vlahilor sau nu, important este că relaţia populaţiei din nordul Dunării cu Imperiul Bizantin este reală şi neîntreruptă de la retragerea aureliană. Dacă avem cunoştinţe despre aceste legături şi natura lor la ambele capete ale intervalului, ce ne-ar determina să credem ca aceste legături s-au întrerupt pe parcurs? Nimic. Şi mai interesant ar fi dacă numele de vlah ar putea să fie de fapt şi la origine denumirea unei funcţii militare şi de la ea extinzându-se ca denumire pentru întreaga populaţie de la nord de Dunăre din care se recrutau “vlahii”. Un fenomen oarecum asemanator s-a produs cu denumirea de “plăieşi”, care desemna trupele de graniceri moldoveni, astăzi întâlnindu-se destul de des ca nume de familie. Cum nu se ştie sigur – sunt doar presupuneri – de unde vine numele de vlahi dat poporului care trăia la nord de Dunăre, nimic nu ne opreşte să luăm în considerare şi această posibilitate.
Totuşi, chiar varianta larg acceptată a originii cuvântului vlah este foarte sugestivă în ceea ce priveşte istoria noastră ascunsă. Este foarte probabil ca vlah (valah) sa fie un cuvânt din aceeaşiu rădăcină cu britanicul wales, caci vechii germani numeau walach popoarele din cuprinsul Imperiului Roman, fie ei celţi sau de orice altă etnie. Cuvântul ar însemna simplu, roman, ceea ce duce cu gândul la calitatea juridică a celor de pe cuprinsul Imperiului Roman şi nu etnică. E de amintit că înainte de retragerea aureliană din Dacia, împăratul Caracalla a oferit cetăţenia romană şi, deci, numele de roman, tuturor supuşilor săi de pe întregul cuprins al Imperiului, adică (şi) tuturor dacilor rămaşi în Dacia. Dar dacă vlah ar fi denumit pe atunci chiar acea populatie provenita din cetateni romani care apăra graniţele Imperiului Bizantin? În fond, a fi roman nu era ceva rău în Imperiul Bizantin din moment ce chiar împăraţii din Constantinopol de la primul până la ultimul Constantin s-au considerat împăraţi romani, chiar dacă erau membri ai unor dinastii 100% greceşti şi nu (mai) vorbeau limba latină nici ei, nici supuşii lor.
Şi totuşi sunt documente despre ce se întâmpla în Dacia şi în intervalul despre care ne-am obişnuit să spunem că ştim mai nimic. Mai puţin cunoscute şi aproape niciodată menţionate de istoria oficială sunt participările ierarhilor Bisericii din Dacia la sfintele sinoade ecumenice. Prima menţionare a episcopilor din Dacia are legătură cu lupta Bisericii împotriva arianismului. După primul sinod de la Niceea (325), pe vremea împăratului Constant (337 – 350) al Apusului, fiu al lui Constantin cel Mare, întemeietor al noii Rome, Constantinopolul, sfântul Atanasie cel Mare a fost prigonit de Eusebiu (episcop) de Nicomidia și susținătorii săi arianiști. Sfântul Atanasie a găsit susținere la Papa Iuliu I care a convocat la Roma un sinod pentru susținerea credinței de la Niceea. La acest sinod au participat episcopi din Dacia, Macedonia, Tracia, Elada şi Panonia, precum şi din biserica apuseană, ei declarând că le este îndeajuns credința cea adeverită la Niceea și de alta nu au nevoie. La toate aceste sinoade, declaraţiile şi poziţiile tuturor reprezentanților bisericilor creștine erau trecute în scris și este foarte posibil, ca petrecându-se la Roma acest sinod, Vaticanul să aibă documentele originale.
Din nou, o simplă menţionare într-o lucrare de istorie poate să releve realităţi care în lipsa ei ar fi putut rămâne ascunse. Participarea unor episcopi din Dacia la un sinod adunat la Roma ne spune că în epocă era un teritoriu cunoscut cu denumirea de Dacia, deosebit de Tracia. Cu siguranţă, acest teritoriu era cel cunoscut de mai înainte sub aceeaşi denumire, Dacia cucerită de romani. Aflăm deci că în Dacia exista viaţă creştină de o importanţă care dădea dreptul la episcopi locali care să-şi poată reprezenta credincioşii la sfintele sinoade ecumenice şi să participe la hotărâri în numele lor. Asta demonstrează fără drept de apel existenţa unei populaţii stabilă şi sedentară, participantă la viaţa Bisericii. Aşadar, dacă nu ca stat, Dacia exista şi conta ca Biserică la 100 de ani de la retragerea administraţiei romane la sud de Dunăre. Mai mult, credinţa dacilor rezona şi era la unison cu cea a celorlalţi creştini din zona Balcanilor şi în interiorul graniţelor imperiale, arianismul fiind răspândit şi găsindu-şi adepţi mai ales în partea de răsărit a Imperiului Roman, adică în Asia, creştinismul răsăritean aşa cum este cunoscut astăzi fiind destul de occidental pe vremea aceea.
Este foarte importantă această menţionare a prezenţei dacilor la un sinod roman. În primul rând, toate bisericile chemate la sinod erau de pe cuprinsul Imperiului Roman, fie el condus de împăratul de Apus sau cel de Răsărit, oricum la acea vreme împărţirea nu era prea evidentă. Constant si Constantin al II-lea erau fiii lui Constantin cel Mare, iar Roma era oarecum obişnuită cu împărţirea autorităţii către mai mulţi conducători, în fond fusese întemeiată de doi fraţi… Singura excepţie ca apartenenţă administrativă la Imperiu era Biserica din Dacia, totuşi ea este menţionată ca fiind prezentă şi egală celorlalte biserici. Dacia era privită ca o parte a Imperiului, dincolo de încâlcelile administrative la care romanii erau mari meşteri. Cu administraţie romană sau nu, Dacia era romană pentru lumea romană şi creştină pentru lumea creştină. De ce ar fi avut atunci nevoie locuitorii Daciei de un stat separat? Mai sigur este că şi ei se considerau ca aparţinând lumii romane, poate cu avantajul de a scăpa administraţiei şi birocraţiei sale, abia încă un motiv în plus de a nu se întemeia un stat distinct la nord de Dunăre.*
Urmează în anul 862, în timpul primei schisme (a lui Fotie cel Mare) între Biserica Ortodoxă şi cea apuseană să găsim pomenită Dacia într-o scrisoare adresată de Papa Nicolae I Împăratului Mihail al Constantinopolului prin care îi cerea acestuia supunerea ecleziastică sub tronul roman a provinciilor Epir, Iliria, Thesalia, Ahaia, Macedonia, Dacia, Moesia (Dobrogea de astăzi) şi Dardania. Iată că într-o vreme din care nu ne vin informaţii şi documente avem o scrisoare a unui episcop al Romei care recunoaşte autoritatea împăratului bizantin asupra Daciei, un teritoriu formal considerat dincolo de graniţele Imperiului. 
Să mă opresc puţin asupra termenului de roman. Acum, ca şi în antichitate şi mai apoi în Evul Mediu, roman desemna doua categorii distincte, care se puteau suprapune doar incidental. Dacă la început roman însemna doar locuitor al Romei – al oraşului Roma – mai târziu, când Roma a început să însemne legea romană iar denumirea de Roma se aplica oricărui teritoriu unde legea romană era stăpână, roman a devenit un termen care acoperea o noţiune mai mult juridică, anume o stare socială de cetăţean al Romei, adică protejat de legea romană care dădea anumite drepturi şi, la schimb, obligaţii distincte de ale altor oameni traitori pe cuprinsul Imperiului şi nu numai. Cu atât mai puţin termenul de roman nu avea o conotaţie etnică. Aşa înţelegem de ce împăraţii bizantini se considerau foarte bine împăraţi romani, deşi nu mai aveau nici o legatură cu Roma, iar etnic ei au fost traci, daci – din câte se pare chiar împăratul Iustinian cel Mare ar fi fost dac – posibil iliri şi, cu siguranţă, mai apoi au fost greci. Fenomenul nu le aparţine bizantinilor în exclusivitate, dimpotrivă; Carol cel Mare a fost încoronat ca împărat roman de către Papa Leon al III-lea; Habsburgii, ca moștenitori ai tronului Sfântului Imperiu Roman de Neam German, s-au considerat până la 1918 ca fiind împăraţi romani. Cuvântul roman din titulatură nu avea nici o legătură cu ţara pe care o stăpâneau împăraţii, el doar le dădea un fel de legitimitate de natură juridică şi istorică asupra tronului şi era însemnul acesteia.
Din nefericire, consider că ar mai fi un argument pentru natura juridică a cuvântului român. Spun din nefericire, pentru că acest cuvânt a ajuns să denumească la un moment dat o stare socială de servitute şi sclavie. Rumânia, căci acesta este termenul, desemna starea de şerbie în Ţara Românească de la 1596 când a fost instituită de valahul Mihai Viteazu şi până la 1748 cand grecul Constantin Mavrocordat a desfiinţat-o. Să fii rumân în Ţara Româneasca nu era prea bine - atunci, cum nu este nici acum… -  dar volens nolens termenul este imaginea transformării statutului de roman în sute de ani, de la stapân al acestor pământuri, la cel de sclav, dar totuși om al pământului. Cuvântul şi-a păstrat natura sa juridică precum și legătura pe care o făcea cu pământul, doar starea pe care o desemna s-a schimbat radical, de la cea de stăpân de pământ, la cea de lucrător al pământului, legat de pământ. Românii însă nu i-au ținut minte acest neajuns voievodului Mihai, căci el a reușit pentru foarte puțină vreme să le redea iluzia și pentru mult timp speranța că Imperiul este posibil să renască.
Aş sublinia şi faptul că în epocă până şi termenul de naţiune nu avea conotaţii etnice. Dovada o găsim în Unio Trium Nationum, pactul între nobilime (unguri), burghezi (saşii, locuitori ai oraşelor) şi colonii secui. Documentul a fost întocmit în anul 1438 şi excludea de la participarea politică ţăranii, în majoritate covârşitoare români ortodocşi, dar asta nu l-a împiedicat pe Iancu de Hunedoara să ajungă principe al Transilvaniei în 1441 şi regent al Ungariei, iar pe fiul său, Matei Corvin, să fie cel mai mare rege al Ungariei. Ce-i drept, familia Huniazilor se închina papei dar, chiar români fiind, ei erau nobili, acest statut fiindu-le recunoscut tocmai pentru că nu erau ortodocşi. Iată dar că etnia nu avea pe atunci nici o relevanţă, ci singurele criterii care contau erau statutul social, care avea finalităţi concrete, de natură juridică şi credinţa creştină.  
Dacă la 1438 etnia nu avea nici o relevanţă socială, cu atât mai puţin o putea avea mai devreme. De exemplu, dacă astăzi ştim cum erau numiţi dacii de către greci sau de către romani, nu ştim însă cum se denumeau dacii pe ei înşişi, dacă ei îşi spuneau daci pe tot cuprinsul regatului lui Decebal, sau dacă întrebaţi ce sunt ei nu ar fi răspuns carpi, costoboci etc… De asemenea, nu ştim cât de unitară era limba pe care o vorbeau dacii din Dacia, cât de diferite puteau fi dialectele locale. În Germania de astăzi, de exemplu, în mod tradiţional, dialectele locale din landurile ţării sunt atât de diferite încât dacă germanii ar vorbi în aceste dialecte nu s-ar înţelege prea bine între ei. Mai mult, popoare cu aceeaşi origine din punct de vedere etnic, popoarele de origine germanică, olandezii, danezii, suedezii, germanii înşişi şi toate celelalte au ajuns să aibă limbi diferite, chiar dacă înrudite. Poate că în măsura în care nu suntem siguri de limba pe care o vorbeau dacii ar putea să pară ca problema dialectelor locale ale limbii vorbite de daci nu are vreo însemnătate, dar dacă comparăm unitatea limbii române cu diversitatea de dialecte pe care le găsim la alte popoare, perspectiva se schimbă. Iată, chiar în patria romanităţii, italienii au dialecte foarte diferite dintr-o parte în alta a ţării, aproape limbi de sine stătătoare. Câţi dintre italieni înţeleg napoletana şi o pot vorbi? Românii însă au vorbit în mare aceeaşi limbă în orice parte a ţării dintotdeauna, diferenţele locale fiind mici şi neîmpiedicând comunicarea. Singura explicaţie ar fi că limba română a fost impusă dinafară la un moment dat, sau mai degrabă s-a impus, în timpul scurs de la introducerea ei în vorbirea curentă şi până la standardizarea adusă de tipar şi învăţământul obligatoriu limba neavând timpul istoric necesar dezvoltării unor dialecte puternic diferite unele de altele. Faptul că limba latina s-a impus în vorbirea curentă nu are de ce să mire. Dincolo de faptul că a reprezentat lingua franca pentru acest teritoriu, dincolo de faptul că această limbă era impusă de autorităţile romane în administraţie şi, deci, pentru a avea orice fel de relaţie cu autorităţile romane trebuia să fie cunoscută şi întrebuinţată limba latină, limba latină era însemnul statutului social de om liber. Nu ne putem altfel explica de ce la doar două generaţii de la cucerirea romană pe pietrele de mormânt ale locuitorilor din Dacia numele dacice încep să fie înlocuite de nume romane. Însuşi faptul de a te chema Iulian sau Valens şi nu Daizus putea să însemne un anumit statut.
Dacii n-au dispărut odată cu cucerirea romană, ei doar au ales sa devină romani păstrându-şi astfel statutul de oameni liberi. Urmarea războaielor cu Traian şi colonizarea romană precum şi politica de romanizare care a urmat i-a ajutat să devina romani mai uşor. Desigur, ar putea fi doar o simplă speculaţie, dar să presupunem totuşi că cifrele privind populaţia Daciei au fost estimate corect şi, de asemenea, cifrele victimelor războaielor dintre daci şi romani. Înainte de cucerirea Daciei, pe cuprinsul regatului lui Decebal locuiau aproximativ 500 000 de oameni. În cele două războaie romane au fost ucişi sau duşi în robie în jur de 50 000 de oameni, adică 10% din populaţia totală. Dacă ţinem cont că populaţia este formată în egală măsură din femei şi bărbaţi şi că la război mergeau îndeobşte doar bărbaţii, atunci putem considera ca aproximativ 20% din bărbaţii daci nu s-au mai întors acasă. Dacă populaţia o împărţim şi pe grupe de vârstă, vârsta celor care sunt apţi de a ţine o armă în mână nefiind nici prea tineri nici prea bătrâni pentru a o face are o pondere de aproximativ 30%. Asta înseamnă ca mai mult de 60% din bărbaţii maturi şi în putere din Dacia au dispărut odată cu venirea romanilor. Dacă locul lor a fost luat de coloni romani este lesne de înţeles de ce limba latină s-a impus rapid în Dacia devenind totodată şi însemnul social al unui statut onorant. Poate că povestea cu poporul român născut din soldaţii romani şi femeile dace nu-i doar o poveste…
Chiar şi aşa, e greu de crezut că în lipsa unor legături permanente cu Imperiul, romanii din Dacia ar fi rămas romani şi după retragerea administraţiei imperiale în 271. Iar aceste legături sunt confirmate de fapte istorice şi nu doar de simboluri aflate pe construcţiile romane. Sub împăratul Constantin cel Mare Imperiul Roman a stapânit sudul Olteniei şi Muntenia, la Corabia construindu-se un pod în anul 328 pentru a lega cele două maluri ale Dunării. Dacă Imperiul s-ar fi simţit ameninţat de cineva din nordul Dunării, cu siguranţă nu un pod ar fi construit Constantin cel Mare acolo, ci niște forturi. Podul demonstrează o dată în plus că la aproximativ două generaţii după părăsirea Daciei de către administraţia romană, fostul teritoriu roman a rămas şi este în continuare roman. Refacerea de către Constantin cel Mare a cetăţilor dunărene dar şi construirea castrului roman de la Pietroasele, în judeţul Buzău, de către Constantin al II-lea câţiva ani mai târziu nu arată decât ceea ce vom vedea în toată istoria românilor de acum înainte: deşi considerat al Imperiului, teritoriul Daciei este marginal şi situat dincolo de o linie naturală de apărare, astfel încât devine un teritoriu de sacrificiu, un avanpost al lumii romane menit să împingă cât mai departe de metropolă linia de apărare a Imperiului şi un teritoriu care poate fi negociat. Cum juridic şi administrativ romanii nu mai stăpâneau Dacia, rămâne doar varianta vasalităţii. Dacia a rămas ceea ce a fost şi mai înainte, un teritoriu vasal Imperiului Roman, acum însă romanizat şi asigurat prin faptul că cei care stăpâneau pământurile Daciei erau cetăţeni romani nedornici de a avea un stat al lor diferit de statul ai cărui cetăţeni erau.
Spre sfârşitul perioadei dintre plecarea administraţiei romane din Dacia şi întemeierea ţărilor române se întâmplă totuşi ceva interesant. Imperiul Bizantin devine din ce în ce mai mult un stat grecesc, accesul la tronul imperial şi mai ales în structurile de conducere a reprezentanţilor legitimi ai altor popoare de pe cuprinsul Imperiului fiind practic oprit. Astfel, răscoala vlahilor sud-dunăreni din 1185 care a dus la apariţia ţaratului româno-bulgar întemeiat de capii rascoalei, Petru şi Asan, este mai degrabă o reacţie a fondului latin din Imperiul Bizantin, aliat cu “noile achiziţii” ale Imperiului, bulgarii şi cumanii. De aici şi pretenţia asăneştilor de a fi recunoscuţi ca fiind asemenea împăraţilor bizantini, la fel cum împăraţii bizantini se considerau în mod legitim împăraţi romani. Transformarea Imperiului de Răsărit într-un stat mai degrabă naţional contrazicea însăşi legitimitatea imperială, Imperiul presupunând ca elitele fiecărui popor de pe cuprinsul său să poată accede în mod legitim în elitele politice ale Imperiului.
Noul stat întemeiat de fraţii Petru şi Asan dovedeşte un lucru, anume că abia atunci când elementul roman din imperiu a fost marginalizat şi exclus din viaţa politică a Imperiului Bizantin, el a simţit nevoia să îşi afirme identitatea la nivel statal, având ca sursă de legitimare a acestei întreprinderi aceeaşi sursă ca şi împăraţii de la Constantinopol: Roma – în accepţiunea cea mai largă şi mai cuprinzătoare pe care o poate avea acest cuvânt. Istoria, de altfel scurtă, a noului stat este foarte semnificativă pentru ceea ce vreau să prezint aici. El s-a întins din Bucovina până în Pelopones sub domnia lui Ioan Asan al II-lea şi a cuprins, în afară de partea transilvană aflată sub stăpânirea coroanei ungare, toate teritoriile locuite de vlahi, chiar şi Basarabia, adică partea de sud a acestei regiuni din Moldova aşa cum o ştim noi astăzi. Aici găsim, cred eu, de fapt şi originea pretenţiilor de mai târziu a Basarabilor de a stăpâni provincia din sudul Moldovei dintre Prut şi Nistru, provincie ce de fapt le şi poartă numele. Deşi întemeiat în urma unei răscoale a vlahilor din sudul Dunării, ţaratul româno-bulgar a fost întemeiat şi menţinut cu ajutorul nemijlocit al vlahilor de la nord de Dunăre dar şi al cumanilor. Rolul acestora din urmă este destul de important întrucât se pare că la sud de Dunăre familii bulgare de origine cumană au întemeiat o dinastie domnitoare – Terter – care a urmat dinastiei Asăneştilor, la fel cum la nord de Dunăre familii româneşti cu origini cumane au dat dinastia Basarabilor. În opinia mea, acest lucru nu face decât să întărească faptul că logica statală în teritoriile locuite de români, fie la sud, fie la nord de Dunăre, respecta principiul imperialităţii, anume că orice popor care şi-a dobândit un loc al său în imperiu poate da conducători legitimi, iar modul prin care imperiul adoptă şi asimilează noi popoare este chiar acesta, de a le permite accesul la puterea imperială. Din acest punct de vedere, Ţaratul româno-bulgar este cu adevărat ultimul Imperiu Roman chiar dacă fastul unei capitale imperiale rămâne la Constantinopol. Abia destrămarea sa a dus în cele din urma la crearea statelor româneşti Ţara Românească şi Moldova. Românii nu au avut nevoie de un alt stat decât Imperiul Roman şi mai apoi cel Bizantin din care au făcut parte chiar şi după retragerea aureliană. Nu când Imperiul s-a retras (administrativ), ci abia când Imperiul nu i-a mai recunoscut ca făcând parte din el în mod legitim şi egal cu toţi ceilalţi românii s-au organizat politic separat de Imperiu.
Vlahii au avut întotdeauna un stat din care au făcut parte: Imperiul Roman de Răsărit. Când acest Imperiu nu şi-a mai respectat principiul imperial şi a devenit un stat naţional grecesc atunci nu numai latinitatea orientală, dar şi alte popoare din cuprinsul Imperiului și-au făcut state proprii, aceasta arătând că fenomenul nu este unul special, ci firesc. Păstrarea ideii imperiale a fost de fapt motorul legitimităţii marilor fapte întreprinse şi de Ştefan Dușan al Serbiei, care din rege al sârbilor s-a proclamat împărat la sârbilor, grecilor şi albanezilor. Statul latinităţii orientale, ţaratul asăneştilor, a cuprins cel puţin la un moment dat toate teritoriile locuite de români (vlahi) Moldova cu Bucovina şi până la Nistru si Muntenia si Dobrogea. Transilvania aparținea de coroana ungară, dar Ioan Asan al II-lea a fost căsătorit cu o prinţesă franceză din familia domnitoare a Ungariei. De asemenea, Ioan Asan al II-lea a fost o vreme catolic, pentru că papa putea să-i confirme și să-i ofere legitimitate titlului de Împărat al romanității de răsărit. Mă rog, papa n-a făcut-o, așa că omul s-a recăsătorit cu o prinţesă greacă din familia Comnenilor și se face din nou ortodox în speranţa că va fi recunoscut ca împărat al Bizanţului, pe care nu reuşeşte totuşi să-l cucerească.
Istoria acelor timpuri ţine foarte mult de interesele de moment ale puternicilor vremii şi ale familiilor lor. De asemenea, ţările sunt niste moşii mai mari pe care şi le transmiteau urmaşilor sau le dădeau drept zestre fiicelor. Poate ca mariajul lui Ioan Asan al II-lea nu este străin de pretenţiile coroanei ungare de a fi suzerana Moldovei și Munteniei. Poate că stăpânirea de catre Ioan Asan al II-lea a sudului Basarabiei, de fapt adevărata Basarabie, de unde s-a extins denumirea pentru toată Moldova dintre Prut și Nistru, are legătură cu pretențiile Basarabilor de a stăpâni sudul Moldovei până la Cetatea Albă fapt ce a condus inclusiv la războaie “fraticide” între Ştefan cel Mare și Vlad Ţepeş, domnitori care erau și rude de sânge.
Principiul imperial nu ţine cont de etnii, ci este unul juridic. “Roman” era un termen la origine juridic care desemna un om liber, stăpân de pământ, locuitor al unui teritoriu aflat sub suzeranitatea coroanei imperiale romane. Principiul imperial nu opreşte un cuman să întemeieze o dinastie domnitoare româneasca, dimpotrivă. La fel cum Constantin cel Mare, un trac, a fost un desăvârșit împărat roman şi sfânt creştin asemenea cu apostolii; la fel cum Iustinian, un dac, a fost reîntregitorul Imperiului Roman și Sfânt Împărat Roman şi nu altceva. Termenul de “vlahi” însăşi nu are – cel mai probabil conotatie etnică, ci desemneaza pe cei care vorbesc o limbă latină. Inclusiv huniazii sunt de origine posibil cumană, se vede şi din portretele principelui Ioan de Hunedoara cât de mult seamănă cu Vlad Ţepeş. Huniazii sunt totusi vlahi, catolici, rude cu Vlad Țepeș și deci cu Basarabii şi au dat pe cel mai de seamă rege al Ungariei, Matei Corvin. Dacă cumanii au devenit domnitori ai teritoriilor romane de la nord de Dunare asta înseamnă că aici s-a respectat principiul imperial, Bizanţul de după Bizanţ nefiind “de după”, ci un Bizanţ încă din timpul Bizanţului.
Chiar şi în părţile transilvane ideea imperială romană s-a păstrat multe secole printre vlahi. Nu e întâmplătoare încrederea vlahului Horea în împăratul Austriei şi în calitatea sa de judecător suprem, moştenitorul legitim al coroanei Sfântului Imperiu Roman (de neam german) şi al cărui blazon, acvila cu două capete nu simboliza dualismul austro-ungar (încă inexistent), ci dualismul Apus-Răsărit al Imperiului Roman.
Iată deci că lipsa unui stat românesc timp de mai bine de 1000 de ani după retragerea administrației romane din Dacia nu este vreun semn de înapoiere, aș spune dimpotrivă. Imperiul nu a mai administrat direct teritoriile de la nord de Dunăre pentru că nu mai era nevoie, însă aici s-a păstrat nealterată ideea apartenenței la Imperiu, fie și ca teritoriu vasal, dar în nici un caz străin. Iar când Imperiul a dispărut ca jucător politic și militar, atunci el a renascut de fapt la nord de Dunăre sub forma țărilor române, din ambiția unor familii cu pretenții reale la tronul imperial. Noi, românii de astăzi, suntem, într-un fel, tot ceea ce a mai rămas din Imperiul Roman de Răsărit, moștenind nu numai romanitatea acestui imperiu ci și creștinismul său. O dovedesc cu vârf și îndesat colindele românești ale Crăciunului creștin, aceleași oriunde sunt români.



Bibliografie:

Dan Zamfirescu – Ortodoxie și Romano-catolicism în specificul existenței lor istorice; Editura Roza Vanturilor, 1992
Edward Gibbon – Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman, vol.3; Editura Minerva, 1976
Hadrian Daicoviciu – Dacii; Editura Minerva, 1968
Mihail M. Popescu – Răspuns unei manipulări numite: “Dacii, adevăruri tulburătoare 2012”; Foaie națională.ro, http://foaienationala.ro/rspuns-unei-manipulri-numite-dacii-adevruri-tulburtoare-2012.html
Neagu Djuvara – Ce au fost boierii mari în Țara Românească? Saga Grădiștenilor (secolele XVI-XX); Editura Humanitas, 2011
Sfîntul Nectarie de Eghina – De ce Papa și supușii lui s-au despărțit de Biserica lui Hristos; Editura Evanghelismos, 2011
Paul MacKendrick – Pietrele dacilor vorbesc; Editura științifică și enciclopedică, 1978
Theodor Mommsen – Istoria Romană, vol.4; Editura Enciclopedică, 1991



________________________________________________________________________________
* In cartea Triodului tipărită la 1798 este menționată creștinarea românilor de către Sfântul Împărat Constantin cel Mare - și nu de Sfântul Apostol Andrei, așa cum se spune acum - luându-se drept mărturii letopisețe și hrisoave probabil astăzi dispărute sau pierdute (informația poate fi găsită aici: https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2015/09/30/triod-bucuresti-1798/ și aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/10/01/alt-timp-alt-popor-fragment-din-triodul-romanesc-din-1798-romanii-s-au-indeletnicit-mai-mult-catre-intemeierea-credintei/#comment-420630). Cred că este o mărturie suficientă pentru a demonstra că Dacia nu părăsit niciodată Imperiul Roman; aceasta și cu faptul că principii românilor s-au numit voievozi, adică un fel de prefecți sau guvernatori ai unor provincii și totodată căpitani de oști. Îi invit pe cei care au ajuns până aici să citească și cartea părintelui Mihai Andrei Aldea, Ortodoxia și artele marțiale