Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

miercuri, 15 august 2012

Referendumul din 29 iulie şi paradoxul mincinosului

Paradoxul mincinosului este un exemplu clasic de sofism. "Eu mint", este fraza imposibilă a acestui paradox. Deşi aparent este o frază banală, consecinţele sunt paradoxale: dacă mint când spun că mint, înseamnă că am spus adevarul, iar dacă am spus adevarul, înseamnă că mint. Fraza este o constructie sintactică perfectă şi obişnuită dar cu o semantică imposibilă. În realitate, conţinutul acestei fraze nu există, nu putem deci să ne raportăm la un semen de-al nostru pornind de la conţinutul acestei fraze.

Deunăzi am vorbit cu cineva care nu a mers la vot pe 29 iulie. Susţinea că a făcut acest lucru pentru că nu era de acord cu referendumul şi îşi susţinea civismul prin acest lucru. Mă rog, eu aş fi considerat civism exact inversul, adică prezenţa la vot, pentru că ce fel de civism poate fi acela în care nu te interesează să faci tot posibilul ca de votul tau lipsă să nu se folosească altcineva, fie şi prin fraudă. Mi se părea mult mai simplu şi mai cinstit ca răspunsul la întrebarea referendumului să fie unul care să oblige la anularea votului şi nu absenţa de la vot.

Dincolo de bănuiala mea că civismul său era doar "chimval răsunator", interpretarea gestului său are aceleaşi consecinţe paradoxale ca şi paradoxul mincinosului: cu alte cuvinte omul mi-a spus că nu este de acord să spună ce vrea, DA, NU sau anularea votului, toate trei răspunsuri legitime. Şi atunci, dacă nu vrea să spună ce vrea, înseamna ca vrea să spună ce nu vrea, dar nu spune nimic. De unde rezultă că ceea ce vrea şi ceea ce nu vrea sunt unul şi acelaşi lucru.

Acest sofism este ceea ce ne propune actualul preşedinte suspendat Traian Basescu şi camarila sa drept bază juridică pentru întemeierea puterii lor politice. Poate i-o fi plăcând lui Andrei Pleşu, că el e filozof, să trăiască un sofism continuu, dar atunci să fie doar la el acolo; şi la Barroso; şi la Merkel; şi la Gitenstein, Gordon şi la toţi cei care pot concepe aşa ceva pentru alţii dar nu şi pentru ei.

12 comentarii:

Unknown spunea...

Scuza-ma dar aberezi: "raspunsul sau sa fie unul care sa duca la anularea votului". Dar prin prezenta ar fi dat credit referendumului. Ori amicul tau nu vroia asta, ti-a spus-o clar. Daca pe buletin ar fi scris pozitie clara: nu sunt de acord cu referendumul, atunci poate. Sau/si alta pozitie: nu va dorim nici pe voi usl-inosilor, si nici pe base si ai lui, atunci era alta mancare de referendum. Atat timp cat ai clar doar 3 optiuni: DA, NU, si neprezentare, fiecare e liber sa actioneze cum doreste, in acest caz amicul tau a actionat perfect corect cu doleantele lui.


Dar ce rost are, esti din tabara usl-inosilor, care nu pot inghiti ca au pierdut, si te revolti berbant, in stilul sefului vostru, dl ctrl+c+v. Cu o minima ratiune ati recunoaste ca e inutil tot ce mai incercati.

Viliu spunea...

Nu aberez, deci nu te scuz.

V spunea...

Poti sa nu il scuzi pe Tilica, aberatia ramane aberatie. Chestie elementara de logica, bun simt, corectitudine. Cat despre civism, atunci cand la vot am 2 optiuni, NU sau DA, nu conteaza ptr cine, in situatia prezenta civismul elementar este neprezentarea la vot. La dispretul si bataia de joc afisate si de unii si de altii si de ceilalti, neprezentarea la vot mi se pare cea mai dreapta solutie. Tot mai multi romani o afiseaza.

Viliu spunea...

@V: este evident faptul ca esti rauvoitor. Lipsa de la referendum nu este o optiune valida pentru referendum, o fi pentru tine, dar nu e pentru referendum. Daca erai chiar asa de pornit impotriva unora sau altora aveai optiunea de a-ti anula singur votul punand stampila de mai multe ori pe toate patratelele.
Daca ai pamant, il poti cultiva cu rosii sau cu castraveti, il poti vinde sau il poti lasa parloaga. Tu asta ai facut cu absenta ta de la vot, ti-ai lasat pamantul parloaga. Ai lasat fara rod ceea ce iti apartine asa ca nu te mai impauna, ai gresit fata de tine, de semenii tai si fata de Dumnezeu.

V spunea...

Nu sunt rauvoitor deloc. Dimpotriva, tu nu poti accepta ca ai pierdut la referendum. Din moment ce legea nu ma obliga sa vin, asta este arma cu care noi cetatenii constienti, cu frica de Dumnezeu si neinchinati diavolului rosu, v-am batut pe voi,c ei inchinati rosului.

Viliu spunea...

@V: Aha, si tu ce ai castigat?

V spunea...

Demnitate. Adica nu mi-am pierdut-o, ca tine. Si multumire, ca inca mai gandesc corect.

Viliu spunea...

@V: Ciudata notiune ai despre demnitate... ma rog, treaba ta.

V spunea...

Sa tii minte sau sa nu stergi inscrisurile astea. Vreau nu mai tarziu de iarna asta sa vedem cine stie ce e aia demnitate si cine nu. Cine a mers pe mana comunistilor sau cine n-a votat, ca si unii si altii sunt o apa si un pamant.

Viliu spunea...

@V: Ei, dar ce se intampla la iarna??

V spunea...

Iarna se intampla ca vine zapada si frigul.

Viliu spunea...

@Diliu Tilica: Nu public comentarii cu astfel de limbaj, stii asta de ceva vreme.