Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

miercuri, 7 decembrie 2011

Ciudata Americă

Am să reiau un text pe care l-am scris pentru flecar.ro:

Eu nu sunt dezamăgit de America, aşa cum zice Gogu că este. Dar am nişte mici nelămuriri, poate vreun israelian să mă lămurescă…?


Avem aşa: turnurile gemene sunt atacate de islamişti în 2001, vestitul nine-eleven. Dar… SUA bombardează Serbia, o ţară creștină (ce-i drept susţinută de Rusia) ca să dea o ţară nouă unor musulmani, albanezii din Kosovo. Bun, am înţeles, în final au blocat accesul Rusiei la Mediterana prin Muntenegru, care avea ieşire la Adriatica. Dar… din nou dar… Au suţinut revoltele din Egipt, Tunisia si alte ţari arabe, ca sunt greu de înşirat toate. În toate ţările arabe unde au avut loc revolte, ca şi în Siria acum, regimurile la putere erau laice. Susţinând alegerile libere şi democraţia, aşa cum s-a dovedit zilele acestea în Egipt, la putere vor veni nişte regimuri islamiste. Dar şi Arabia Saudită, aliat de bază al SUA, este guvernată după preceptele legii islamice. Toate regimurile laice din ţările musulmane, mai puţin Turcia, erau aliate tradiţionale ale Rusiei, sau cel puţin aveau nişte simpatii faţă de ruşi. Singura situaţie răsturnată era în Iran, unde regimul islamist este în relaţii bune cu Rusia, după ce în 1978-1979 Revoluţia Islamică a răsturnat regimul laic al lui Retza Pahlavi, binevoitor faţă de SUA şi Marea Britanie. Iată că mai nou Turcia este un rival declarat al Iranului, inclusiv printr-o apropiere a regimului politic de islamism. (A-propos, pentru cine nu ştie, cea mai mare bază militară NATO de pe cuprinsul acestei planete se află în Turcia, la Incirlik)

Acum, toate aceste regimuri islamice sunt declarate ca fiind împotriva statului Israel, aliat al SUA. Practic, SUA susţine toţi duşmanii Israelului în numele democraţiei, dar împotriva Rusiei. Culmea e că între Rusia şi Israel nu sunt relaţii cordiale… la fel nici Israel nu prea se mai înţelege cu Turcia de când au o problema legată de petrolul din Mediterana şi blocada palestinană.

Eu zic aşa: Israel este o victimă a politicii SUA. SUA nu uită Războiul Rece, bănuieşte că Rusia poate avea oricând pretenţii de hegemonie în părţi ale lumii care îi interesează. Au dreptate ruşii să nu accepte scutul antirachetă din Europa, războiul dintre ei şi americani nu s-a terminat odată cu căderea regimurilor comuniste. Israel are în SUA un aliat făţarnic, ei nu contează ci doar faptul că sunt un cui înfipt într-o lume care nu-i acceptă pe americani, dar care trebuie să fie controlată de ei şi chiar este în pofida tuturor aparenţelor.

Nu ştiu însă cât va mai putea SUA să ţină lucrurile sub control în felul acesta. Apar noi jucători, cum ar fi China. China este încă ţinută la respect cu ajutorul dolarului, ştiu şi chinezii asta, din acest motiv se zbat să cumpere Africa sau să impună yuanul ca monedă de schimb internaţională. (Bine, că nu vor reuşi cât timp nu lasă yuanul liber convertibil, asta e altceva, iar daca lasă yuanul liber convertibil acesta se va întări, ceea ce vor şi americanii, slăbind economia chineză bazată pe export, nu şi pe consum intern).

Dar apar noi apropieri şi afinităţi între Israel şi ţări europene, creştine: Cipru, Grecia, chiar şi România, în timp ce rivalităţile se accentuează între aceste ţări şi Turcia. SUA va trebui să se dovedească capabilă să administreze conflicte din ce în ce mai adânci între aliaţii săi, pasiuni din ce în ce mai puternice. Chiar dacă Rusia este actualmente izolată în lumea creştină, bisericile ortodoxe se pregătesc pentru al optulea sinod panortodox, iar în pregătirile care se fac Patriarhia Moscovei nu mai este chiar atât de izolată. Rămâne de văzut cât de mult contează unitatea de credinţă a popoarelor în aranjarea politicilor internaţionale, cât de mult contează Biserica în conducerea statului. Nu degeaba citim tot felul de rapoarte ale departamentelor de stat americane îndreptate împotriva BOR, americanii ştiu de unde pot apărea surprizele neplăcute lor…

Sau, rămâne de văzut cât vor mai rezista evreii. E drept că acum sunt împinși către Iran, cel mai comod dușman comun al SUA și al Israelului. Arabii nu susțin Iranul, pentru că și la ei e musulmănia pe bucăți, unii shiiți, alții suniți. Deci nu ar fi de așteptat ca un conflict Israel – Iran să facă lumea arabă să explodeze, abia că i-ar băga mai bine în cărți pe turci… Surpriza ar fi ca un conflict să înceapă, totuși, între Israel și Iran, dar Iranul să fie câștigator. Rusia își va da toată silința, dar și SUA se va opune cât va putea ea să o facă. Iar dacă Iranul va deveni un nou Vietnam pentru americani, situația ar putea să scape de sub control.

America joacă foarte riscant susținând interesele celor care îi detestă. Oricum, lupta împotriva terorismului este o păcaleală, SUA de fapt susține regimurile islamiste, dar cu condiția să le controleze. Din acest punct de vedere, talibanii afgani sunt indezirabili, pentru că nu pot fi controlați. Asta-i toată diferența. Recentul incident din Pakistan este un avertisment pentru cei care vor să scape de sub control.

Ideea este că Turcia este și va fi din ce în ce mai vizibil în tabăra opusă Rusiei. O veche profeție spune că Constantinopolul va fi eliberat de sub agareni. Să vedem…



UPDATE 01.01.2012

http://www.israeltoday.co.il/News/tabid/178/nid/23067/language/en-US/Default.aspx

şi aparent fără legătură:

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/12/31/serghiei-rudov-membru-al-camerei-publice-a-rusiei-adevaratele-motive-ale-arestarii-parintelui-efrem-sunt-lupta-impotriva-independentei-athosului-si-influentei-rusesti/

Niciun comentariu: