Postare prezentată

Etica capitalistă și spiritul ortodoxiei

"Biserica fiind sobornicească în toate părțile sale, fiecare dintre mădularele sale - nu numai clerul, ci și fiecare laic - este chemat...

joi, 24 noiembrie 2011

De ce pariez pe dolar

Toata zona EURO are probleme. Pana si Germania are probleme sa se imprumute, scria ieri in Adevarul. De fapt era si normal, cand cei care au sa iti dea bani, nu mai au sa iti dea bani, ai o problema: nici tu nu mai ai bani. Asta se intampla acum Germaniei. Zona EURO a devanit prea fragila, ca sa mai fie de incredere. EURO va creste pana in ziua in care se va rupe, dar nu pentru ca e valoros, ci pentru ca lipseste. Nu mai acopera cererea de bani, lasand in urma investitii neamortizate, imprumuturi neplatite.
Si atunci lumea se indreapta firesc catre ceea ce se numeste "safe heaven". In ce sa imi tin banii? Aceasta-i intrebarea. In aur? Inca mai e o moda, dar e deranjant de incomod(!), iar daca in loc de aur-aur am hartii de valoare, cand am nevoie de bani, platesc comisioane prea mari, s-ar putea sa fie riscant. Oricum, aurul nu e moneda de schimb, nu se poate cheltui, asa ca e nevoie intotdeauna de bani. Drept urmare la orice tranzactie se va pierde din suma pe care o detin prin comisioane si curs de schimb. Si, culmea! Aurul are o valoare fluctuanta raportat la... dolar!
Asa ca de aceea pariez pe dolar. E moneda care nu mai apartine Statelor Unite, a devenit volens-nolens o moneda internationala. Cum, insa, numai SUA are dreptul sa tipareasca dolari (americani), fireste ca va tipari cat pentru propriile nevoi, ceea ce ma duce cu gandul ca dolarii nu vor fi suficienti ca sa acopere toate nevoile tuturor tarilor. Si atunci valoarea lui va creste.
Stiu, halal analiza economica... Dar tot pe dolar pariez.

Niciun comentariu: